L’associació Progat Alt Berguedà controla les colònies de gats i els esterilitza

Són molts els gats que viuen al carrer. A l’alt Berguedà hi ha força colònies, segons Progat Alt Berguedà, que va néixer a finals del 2015 per la necessitat de protegir els gats lliures i aplicar el mètode CER (Captura-Esterilització-Retorn).

Progat Alt Berguedà no té refugi, actuen directament amb els gats lliures, al seu hàbitat, i donen en adopció els que són sociables amb la gent, els que han estat abandonats, o els que pel motiu que sigui no poden continuar vivint al carrer.

Esterilitzacions

Amb l’objectiu d’evitar la superpoblació de gats n’esterilitzen, d’octubre fins ara han fet 20 esterilitzacions i en preveuen 15 més. “Les gates es posen en zel dues o tres vegades a l’any, i de cada camada en neixen una mitjana de quatre gatons, si no es controla cada vegada n’hi haurà més, i suposarà molèsties i problemes de convivència als veïns”, ha dit Ariadna Puyol, de Progat.

Per caçar-los fan servir una gàbia trampa. Col·loquen menjar a dins i esperen que els gats hi entrin. Un cop els tenen els porten al veterinari que els faci una revisió, els esterilitza, i els dóna un antibiòtic. L’endemà tornen alliberar els gats al mateix lloc on van ser caçats. I per identificar-los, el veterinari els fa una senyal a l’orella (un tallet a la punta en forma de V), per saber amb un cop d’ull quins han estat esterilitzats.

A més, s’han adherit a la campanya de FAADA per conscienciar els propietaris de gats que també els esterilitzin. Ofereixen esterilitzacions a preus reduïts. Per a més informació: progataltbergueda@gmail.com, al Facebook, o al telèfon 646826622.

Menjar i aigua

Progat proporciona menjar, aigua, i casetes als gats del carrer, i netegen les zones on conviuen per evitar queixes. Demanen a la gent que els vulgui alimentar que els hi posin pinso i aigua, “no restes de fruita i menjar ni ossos, perquè no s’ho mengen i comporta molt brutícia i males olors”, ha comentat Puyol. I que no es posi verí: “és molt perillós i no és la solució. La solució perquè les gates no criïn més és castrar-les”.

Ajuda de voluntaris

Progat Alt Berguedà es troba desemparada de l’administració i busca voluntaris que ajudin a identificar els punts conflictius, o que facin aportacions de menjar o de diners per poder pagar noves esterilitzacions.

Activitats

Ha sortit a la venda el conte infantil ‘Galgui’, que explica la història real d’un gos abandonat, rescatat i adoptat, per fer prendre consciència als nens. Hi ha previstes altres propostes com una caminada, per recaptar diners i seguir amb el projecte. I per l’any que ve un Canicròs a Guardiola de Berguedà.

progat 6 (Medium) progat 4 (Medium) progat 3 (Medium) progat 5 (Medium)

FOTOS: Colònies de gats a punts com per exemple Guardiola de Berguedà o Sant Jordi de Cercs / PROGAT