Desarticulada una organització criminal que havia comès 42 robatoris a Catalunya, també al Berguedà

11 persones detingudes. Són les que els Mossos d’Esquadra van poder detenir el 20 d’abril passat com a presumptes autores de 42 robatoris amb força en domicilis d’arreu de Catalunya. També al Berguedà, i en concret segons els Mossos a Berga, Borredà i Puig-reig. 

Arran d’una sèrie de robatoris que van començar el setembre del 2015 en diverses poblacions del Pirineu català, els investigadors de l’Àrea d’Investigació Criminal del Pirineu, en col·laboració de les Unitat d’Investigació de les comissaries de la Cerdanya i l’Alt Urgell, van engegar una investigació encaminada a poder identificar i detenir els autors d’aquests robatoris.

Les primeres indagacions policials van permetre saber que es tractava d’una complexa organització criminal formada principalment per ciutadans originaris d’Albània. Aquesta organització, liderada per un albanès de 28 anys, es nodria de compatriotes seus que seleccionava a Albània i que traslladava posteriorment a Catalunya amb l’única finalitat que delinquissin. Aquestes persones obtenien un allotjament, principalment a Barcelona i, en cas que no els agradés la forma que tenien de robar, no tenien miraments en tornar-los cap al seu país d’origen.

Per desplaçar-se fins als llocs on havien de cometre els robatoris feien servir vehicles que havia adquirit una persona romanesa, també detinguda, per evitar aixecar sospites i que canviaven setmanalment. La documentació la gestionaven des de dues gestories de Barcelona i Cerdanyola del Vallès. Per dificultar la investigació policial  posaven els vehicles i les assegurances a nom de terceres persones.

Modus operandi

Segons han explicat els Mossos, els robatoris els cometien gairebé sempre seguint un mateix patró: el líder de l’organització seleccionava els indrets on havien d’anar a delinquir, pràcticament sempre habitatges aïllats o pisos amb finestres de fàcil accés. Un cop arribaven al lloc amb els vehicles que els havien facilitat les persones que es dedicaven a aquesta tasca, forçaven les finestres. Triaven la franja horària del vespre ja que d’aquesta manera podien saber si hi havia inquilins. En cas que hi hagués algú a la casa descartaven d’entrar-hi.

Un cop a dins, regiraven totes les estances per localitzar els diners, joies, rellotges i altres objectes de fàcil transport i col·locació al mercat negre. Aquests objectes, principalment les joies, les venien a un pare i fill que regentaven una empresa de numismàtica a Barcelona que sabien que eren de procedència il·lícita.

Una intèrpret còmplice

Una de les principals dificultats amb què s’han trobat els investigadors és que la intèrpret d’albanès que treballava pels Mossos, de 40 anys i amb domicili a l’Hospitalet de Llobregat, coneixia la banda i els va avisar que estaven sent investigats, amb la finalitat que extremessin les mesures d’autoprotecció i així continuar la seva activitat delictiva.

A presó sis persones

Amb tota la informació recopilada els investigadors van explotar el cas el 20 d’abril amb un total de vuit entrades i escorcolls a les localitats de Barcelona, Cerdanyola del Vallès i l’Hospitalet de Llobregat. Es van detenir onze persones com a presumptes autores dels delictes de pertinença a organització criminal, robatori amb força, receptació, falsificació documental i revelació de secrets, a banda de la recuperació d’una gran quantitat d’objectes procedents dels robatoris.

La culminació d’aquest operatiu ha permès desmuntar l’organització, des del líder del grup fins els receptadors, passant per les persones que cometien materialment els robatoris a més dels gestors que manipulaven la documentació dels vehicles que llogaven a una persona de la seva confiança.

Després de declarar en seu judicial, el jutge va decretar l’ingrés a presó de sis dels integrants de l’organització. Tot i donar l’organització per desmantellada, els investigadors no descarten que es puguin detenir més persones en els pròxims dies.

infografia robatoris

X