Mapa per veure la contaminació de la riera d’Avià punt per punt

Quan algú a Avià estira la cadena del vàter, les aigües residuals baixen per les canonades fins a la xarxa de clavegueram, i d’aquí van gairebé totes a la riera de Coforb. El vessant oest del poble, el més majoritari, diposita les aigües brutes directament al corrent de la riera, a través de diversos punts d’abocament. Un, per exemple, és al costat mateix de l’escola, en una zona d’oci infantil, i a tocar de l’àrea recreativa de la Font de la Rovira.
Per tot arreu, la riera és un eix de brutícia i de mala olor i un greu problema sanitari i mediambiental.
La riera de Coforb entra neta al nucli d’Avià. Comença a rebre residus líquids a l’altura de l’antic escorxador de Palau i Fills, i va acumulant aigües marrons a mesura que avança pel poble. El traçat de la riera travessa tot Avià pel marge oest, passa pel costat del llac de Graugés, i continua fins a l’Ametlla de Casserres, on desemboca al riu Llobregat.

Objectius incomplerts

L’Agència Catalana de l’Aigua, a requeriment de l’Ajuntament d’Avià, admet en un document del desembre passat que “en aquesta riera s’estan incomplint els objectius de qualitat fixats” i que “els incompliments se centren majoritàriament en els paràmetres fisicoquímics (nitrats, fosfats i carboni orgànic total)”. També reconeix que la riera “presenta una qualitat dolenta pel que fa a la comunitat de peixos”, ja que no se n’hi capturen.

Pas a pas per la contaminació de la riera de Coforb

Passa amb el ratolí o prem els botons vermells per veure els diferents punts on la contaminació a la riera és més present.