Ferran Coma, president d’Avià Aigües Netes: “és una vergonya i un delicte ambiental tolerat”

L’entitat ecologista Avià Aigües Netes ha penjat una pancarta a la façana de l’Ajuntament d’Avià i ha començat una recollida de signatures per fer pressió i demanar el compromís de l’ACA que executi “d’una vegada per totes” les obres de la depuradora. Consideren que és una vergonya que Avià sigui l’únic poble de Catalunya de més de 2.000 habitants que no té depuradora, que les obres s’hagin deixat a mitges i que ara es vulgui redactar un nou projecte. “L’actitud de l’ACA i de la Generalitat és una vergonya”, ha dit en una entrevista a Ràdio Berga Ferran Coma, president d’Avià Aigües Netes.

El col·lectiu no entén els motius pels quals s’ha de redactar un nou projecte si “no ha canviat res”, i es pregunten “què ens estan dient, què es van equivocar?”. Ferran Coma entén que si calen millores s’hi incorporin però no veu motiu per tornar a fer el projecte de nou, tenint en compte també els diners invertits fins ara en l’execució de la depuradora, les obres de la qual ja havien començat.

Recollida de firmes

Davant d’aquesta situació, que titllen de “desesperant” han iniciat una campanya de recollida de firmes. De moment en porten més de 300 i durant aquest mes de maig en continuaran recollint en diferents punts d’Avià i també porta a porta. I al juny, les faran arribar al Síndic de Greuges i al Comissari Europeu de Medi Ambient (responsables del compliment de les directives europees) per denunciar la situació.

I reclamen a l’ACA que reprengui les obres de la depuradora d’ “immediat”, i que posi data per acabar-la i posar-la en marxa, perquè “és un problema que s’està fent massa gran. Volem tenir l’aigua de la riera d’Avià neta i transparent, no pas contaminada”.

Ferran Coma assegura que és “un delicte ambiental tolerat”, per això han volgut penjar una pancarta amb fotos on es veu “l’estat negligent de la riera” i on també exposen que es podria regenerar, que “cal posar-s’hi”, i que “no permetrem que s’allargui més”. “Estem cabrejats i per això hem iniciat aquesta campanya i seguirem lluitant, si no ens fan cas anirem insistint”, ha dit.

FOTO: Pancarta penjada a la façana de l’Ajuntament d’Avià / AUTOR: Xavi Rosiñol