Crítiques de l’oposició de Berga al govern de la CUP per no assistir a les misses de la Patum, sí a les comitives

Per primera vegada, l’alcaldessa de Berga i el seu equip de govern (CUP) no assistiran a les misses de la Patum. Així ho han decidit seguint amb el seu ideari, ja que el juliol passat ja no van van a missa per la festa dels Elois i tampoc ho van fer per Sant Marc a Queralt. No van mai a ofici excepte a enterraments religiosos. “Per què davant la Patum no mantenen el mateix criteri?” es pregunta el portaveu del Grup Municipal de Convergència, Antoni Biarnés, cap de l’oposició.

Considera que “no cal ser creient per assistir a les misses de Corpus. Els governs han de complir amb les seves funcions i una és fer costat a la ciutadania”, ha dit. No li serveix l’argument que dóna la CUP que “l’Ajuntament és aconfessional” perquè “les autoritats locals representem la població”. Posa d’exemple que “l’alcalde Badia Serra, en el temps de la República, va acudir als oficis de Corpus tot i ser un destacat crític de l’Església, i quan li van demanar per què ho havia fet va respondre que no era pas ell que hi havia anat sinó l’alcalde de Berga, per tant sabia separar la persona del càrrec”.

La resta de partits a l’oposició a l’Ajuntament de Berga, ERC, PSC i ICV pensen com CDC. Ho critiquen perquè consideren que assistir a missa forma part del càrrec, que la institució hauria de ser present a l’església. Les misses, que se celebren abans de les Patums de Lluïment de dijous i de diumenge de Corpus al migdia, formen part del programa d’actes de la Patum. Una festa, recorden els regidors a l’oposició, d’origen religiós i amb actes religiosos que s’han celebrat i mantingut durant anys. Els regidors de l’oposició sí que aniran a missa per Patum. Respecten la decisió de la CUP però no la comparteixen, així com tampoc el fet que no convidin l’Església al balcó de l’Ajuntament per veure la Patum.

No a missa, sí a la comitiva

L’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i els altres regidors de la CUP sí que acompanyaran la comitiva fins la porta de l’església parroquial i s’esperaran a fora fins que acabi la missa. A la sortida, s’afegiran al seguici format pels administradors i la resta de regidors de l’Ajuntament de Berga. Enmig de les comparses de la Patum baixaran les escales de la parròquia i creuran la plaça mentre sonarà l’himne de Berga, com és tradició. I s’asseuran al balcó de l’Ajuntament per presenciar la Patum de Lluïment.

 

 FOTO: Sortida d’ofici en comitiva / www.lapatum.cat