Els ajuntaments de la zona de la riera de Merlès aprovaran una ordenança per regular l’activitat

Els ajuntaments per on passa la riera de Merlès aprovaran una ordenança, redactada per la Diputació de Barcelona, per regular l’activitat en aquest espai natural protegit. 9 consistoris, des de Sant Jaume de Frontanyà -on neix la riera- fins a Gaià -on desemboca al Llobregat-, aprovaran la normativa. “Serà de compliment obligat i restrictiva respecte els usos i les activitats a la riera”, ha comentat l’alcalde de Borredà, Joan Roma.

Si no es compleix l’ordenança s’imposaran sancions. En aquest sentit, Roma ha dit que hi haurà regles que s’han de complir i prohibicions: “a l’ordenança quedarà clar quines activitats es poden fer i quines no, per exemple que no es poden segons quines trobades: ja sigui perquè es fan servir altaveus amb música molt alta, perquè es malmet la natura, perquè tanquen entrades a cases de pagès”.

Amb aquesta ordenança, que és previst que ja estigui aprovada aquest estiu, es farà un pas més per evitar que es degradi la riera de Merlès, tenint en compte la massificació de gent en alguns gorgs. En aquest sentit, Joan Roma, és partidari de reduir l’acumulació de persones en punts concrets de la riera “s’han d’esponjar i reduir el nombre d’usuaris per no posar en perill la flora i la fauna”. Aquest és un dels objectius dels alcaldes dels municipis per on passa la riera, que ja han anat incidint en les problemàtiques que es donen, la principal l’acumulació de deixalles generades per la gran quantitat de persones que freqüenten la riera.

Aquest estiu es mantindran les accions per fomentar el civisme. Amb l’arribada del bon temps ha començat l’afluència de berguedans i visitants a la riera de Merlès, on com l’any passat hi haurà vigilància i control, per seguir treballant no només en el tema de deixalles sinó també en la reducció de la velocitat dels vehicles i que aparquin degudament, tenint en compte la millora de la senyalització que es va fer.

A més llarg termini, es redactarà un Pla Especial per protegir tota la riera de cap a cap. La previsió és que entri en vigor d’aquí a un parell d’anys.

 

FOTO: Banyistes a la riera de Merlès / AUTOR: Joan Roma

X