Finalitzen els treballs del camí d’accés al Pedraforca per la tartera de Saldes

El Parc Natural del Cadí-Moixeró ha finalitzat les obres de millora del camí d’accés al pic del Pedraforca, per la tartera de Saldes. És la ruta principal que fan servir tres de cada quatre excursionistes per pujar i baixar la muntanya, i està malmesa. Els forts aiguats de fa dos estius hi van influir així com també l’afluència massiva d’excursionistes al Pedraforca, ja que unes 23.000 persones fan cada any el cim. Segons el director del Parc Natural del Cadí-Moixeró, Jordi Garcia Petit, “s’ha anat erosionant i deixant una crosta de terra molt endurida que, amb el fort pendent, si no es baixa a poc a poc, provoca moltes caigudes que obliguen a intervenir el grup de rescat de muntanya dels Bombers”.

Per evitar l’erosió de la tartera i els accidents, s’ha habilitat un camí que facilitarà la ruta. Els treballs han consistit en la col·locació de travessers de fusta, en concret troncs de castanyer sense tractar i xarxes de tela amb pedres, que s’han fixat al terra. Es tracta d’un sistema de baix impacte integrat en el paisatge. L’itinerari s’ha dissenyat perquè el pas del temps i d’excursionistes ajudin a la seva estabilització.

Més seguretat per als excursionistes

L’objectiu és millorar la seguretat dels excursionistes que pugen al cim des del refugi Lluís Estasen per la ruta clàssica del coll del Verdet, i baixen per la tartera. Amb aquest camí, es vol reduir el risc d’accidents derivats de relliscades i caigudes, fins ara força habituals. Tot i tenir un fort desnivell i discórrer per una zona d’alta muntanya, el camí paral·lel de fusta facilita un ascens al cim més segur, evitant la grimpada del Verdet, on també es registren accidents.

D’altra banda, l’actuació permet alliberar la tartera del gruix d’excursionistes, perquè pugui iniciar el seu procés de recuperació natural. Així, s’aconsegueix evitar la degradació dels hàbitats de tartera del Pedraforca, permetent la seva recuperació futura.

50.000 euros

L’actuació ha anat a càrrec de les empreses Senders del Pirineu i Taller Coloma, i ha tingut un cost de 50.000 euros. S’ha finançat amb una subvenció de l’Obra Social de la Caixa.

Característiques de la tartera

La tartera del Pedraforca és un espai que ocupa 20 hectàrees. El sender principal té una longitud d’ 1,5 quilòmetres i un desnivell de 600 metres. Es tracta d’un mosaic format, a més de les tarteres, per prats pedregosos d’ussona –una herba alta que creix a la muntanya- i pinedes esclarissades de pi negre.En la part mitjana i alta de la tartera, el camí es troba molt malmès i, en alguns trams, ha desaparegut, de tal manera que els excursionistes es veuen obligats a baixar per allà on poden. Això dificulta la mobilitat dels usuaris i, en ocasions, provoca accidents, la majoria trencaments i esquinços.

Un estudi del 2009 elaborat per l’ambientòloga Queralt Tor posava de manifest que, del conjunt de 20 hectàrees que ocupa tota l’àrea de la tartera, prop del 70% no està gens afectada pel trànsit de visitants. La resta té una afectació moderada i, una petita part, una afectació alta. Alhora, l’estudi apuntava la necessitat de ” canalitzar al màxim la circulació de persones en un únic camí per concentrar la degradació”. L’any 2013 es va fer una petita intervenció al tram més baix de la tartera, però les pluges el van fer malbé.

cami pedraforca 2

 FOTOS: Estrena del nou camí amb travessers de fusta / AUTOR: departament de Territori i Sostenibilitat