L’arquebisbe de Barcelona oficiarà la missa dels cent anys de la Coronació, prèvia a la Patum de Lluïment extraordinària

A Berga ja fa setmanes que hi veiem pancartes amb orenetes que engalanen alguns balcons. És en motiu del centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt. Als veïns dels diferents barris, especialment carrers i places cèntriques, se’ls ha demanat que ho guarneixin per a l’ocasió. I la resposta, segons els organitzadors, està sent bona.

La festa grossa arrencarà d’aquí a un mes i mig, el divendres 26 d’agost, i durarà deu dies. A part de les propostes patumaires, dels quals us n’informàvem fa uns dies, s’han programat una sèrie d’actes:

Divendres 26 d’agost. A les 6 de la tarda al Museu Municipal (Oficina de Turisme), inauguració de l’exposició ‘Sub Tuum Praesidium, la imatge de la Mare de Déu al bisbat de Solsona’. Es podrà veure en horari d’Oficina de Turisme fins al 30 d’octubre. A 3/4 de 9 del vespre, a l’església, de Sant Joan, presentació del conte infantil sobre la història de Queralt ‘L’oreneta de Queralt’, dels autors Roger Cortina, Carles Perarnau, i Pere Cuadrench. Amenitzarà l’acte la coral infantil Xerics i la coral infantil de Gósol. A la sortida, a la plaça de Sant Joan, vetllada musical.

Dissabte 27 d’agost. A les 12 del migdia, repicada de campanes anunciant l’inici de les festes a les esglésies de Berga, Avià, la Valldan i Cal Rosal. A les 7 de la tarda, a la plaça de la Creu de Berga, arribada de la Mare de Déu de Queralt, acompanyada pel capellà de Queralt i els capitans de la Gala, serà rebuda pel poble. A continuació, i amb comitiva precedida pel Gremi de Sant Eloi, comparses de La Patum i administradors, que l’esperaran a l’antic portal de Sallagosa, serà acompanyada fins a la plaça de Sant Pere, on tindrà lloc la interpretació de l’himne de la Coronació per part de músics i cantaires del Berguedà. Després de la salutació, entrada a l’església parroquial de Santa Eulàlia, on es farà la celebració religiosa de benvinguda que serà presidida pel Vicari General de la Diòcesi. A les 11 de la nit, al pavelló d’esports, concert del grup Manel.

Diumenge 28 d’agost. A 2/4 d’1 del migdia, a l’església parroquial de Santa Eulàlia, missa i trobada d’antics capitans de la Gala de Queralt. La missa serà cantada per la capella i l’escolania de la Mare de Déu del Claustre de Solsona, que acabarà oferint un repertori de cançons marianes. A la sortida, foto de família de tots els capitans de Queralt. A les 7 de la tarda, a la plaça Viladomat, mostra gastronòmica Queralt al Plat. A les 8, també a la plaça Viladomat, els 4 Fuets del centenari per part de La Patum de l’Escola d’Educació Especial de la Llar Santa Maria de Queralt.

Dilluns 29 d’agost. A les 11 del matí, la Mare de Déu visitarà Avià, arribarà al cal Tauler. A continuació, rebuda a la plaça del Padró. A les 12 del migdia, a l’església parroquial de Sant Martí, missa solemne cantada per la Coral Santa Maria d’Avià i acompanyada pel grup musical. A les 6,  a l’església, parroquial de Sant Martí, pregària i comiat. A les 7, a l’església de Sant Antoni de la Cal Rosal, visita de la mare de Déu i celebració religiosa. També a les 7, a la pista poliesportiva del barri de Santa Eulàlia de Berga, ball amb Dolfi i Fermí.

Dimarts 30 d’agost. A 2/4 d’11 del matí, a Vilada, arribada de la Mare de Déu Queralt a la capella de la Mare de Déu de Fàtima, i celebració religiosa. A 2/4 d’1, a Montclar, arribada de la Mare de Déu a l’església de Sant Martí i celebració religios. A les 5 de la tarda, arribada de la Mare de Déu a la residència Sant Roc de Gironella, amb acte religiós a la capella i inici de la processó fins a l’església parroquial. A les 6, a l’església Santa Eulàlia de Gironella, rebuda de la imatge i missa cantada.

Dimecres 31 d’agost. Al matí la Mare de Déu visitarà centres de dia de Berga: a 2/4 d’11 l’Onada del passeig de la Indústria, a 2/4 de 12, l’Oreneta de la plaça dels Països Catalans, i a les 12, el centre de dia Cim d’Estela del passatge Arquitecte Porta. A les 6 de la tarda, a la sala del Casal de la Gent Gran de Berga, inauguració de l’exposició fotogràfica i històrica de la Coronació i aniversaris. Es podrà veure fins al 19 de setembre en horari del Casal. A les 7, a l’església de les Germanes Sagramentàries de Berga, missa i inici de la novena. A les 8 del vespre, a Puig-reig, rebuda de la imatge a l’església de Sant Martí i missa. A les 9, al Teatre Patronat de Berga, projecció de la pel·lícula original de la Coronació del 1916 i de al pel·lícula ‘Les orenetes de Queralt’.

Dijous 1 de setembre. Al matí, a l’església de les Sagramentàries, es podrà visitar la imatge de la Mare de Déu de Queralt. A les 6 de la tarda, trasllat de la imatge fins a l’església parroquial de Santa Eulàlia. A les 8, a l’església parroquial, missa de la novena i celebració dels 25 anys d’ordenació sacerdotal de mossèn Joan Casals.

Divendres 2 de setembre. La Mare de Déu de Queralt visitarà l’hospital Sant Bernabé de Berga, al matí. A les 7 de la tarda, visita a la residència Nostra Senyora de Queralt ‘Germanetes’, on es farà missa de la novena. A les 8, a la plaça de Sant Pere, passacarrers de Patum.

Dissabte 3 de setembre. És el dia dels 100 anys de la Coronació. Al matí, despertada amb galejada a càrrec dels trabucaires. A 2/4 d’11, a l’església parroquial de Santa Eulàlia, de Berga, ofici solemne en commemoració dels 100 anys de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt. Comptarà amb la presència dels capitans de Queralt 2016, les autoritats locals i els administradors dels 4 barris. La missa serà oficiada pel cardenal i arquebisbe de Barcelona Lluís Martínez Sistach, i pel bisbe de Solsona, Xavier Novell. Les diferents formacions corals i musicals de Berga cantaran durant la missa i acabaran amb la interpretació de l’himne de la Coronació. A la sortida, Patum de Lluïment.

A les 6 de la tarda, al Teatre Municipal, concert d’estrena de les sardanes dedicades a Queralt a càrrec de la Cobla Berga Jove. Durant l’acte es farà la presentació dels CD de sardanes dedicades a Queralt composades per diferents compositors berguedans i del cançoner popular de Queralt. A les 9 del vespre, a la plaça Sant Pere, Patum completa.

Diumenge 4 de setembre.  A les 11 del matí, a la Valldan, rebuda de la imatge de la Mare de Déu de Queralt a la plaça e l’antic ajuntament i processió fins a l’església de Sant Bartomeu. A les 12, missa a l’església de Sant Bartomeu, cantada pel cor parroquial.  A les 6, a la mateixa església, entronització d’una rèplica de la Verge. A Berga, a les 12 del migdia i a les 5 de la tarda, 35è aplec de sardanes amb les cobles: Cobla Berga Jove, Cobla Ciutat de Manresa i Cobla Lluïsos de Taradell. A les 8, arribada de la Mare de Déu a l’església de Sant Joan de Berga i missa de la novena cantada per la Coral Queraltina del Casal de Gent Gran, que finalitzarà amb un petit concert.

Dilluns 5 de setembre. Al matí, es podrà visitar la imatge de la Mare de Déu de Queralt a l’església Sant Joan de Berga. A 2/4 de 7, sortida de la comitiva que portarà la imatge de la Mare de Déu a l’església de Sant Francesc de Berga. Anirà acompanyada per les associacions franciscanes de Berga. A les 7, en aquesta església, missa de la novena cantada.

Dimarts 6 de setembre. Al matí, la Verge serà a l’església de Sant Francesc. A les 5 anirà a la residència Sant Bernabé a visitar els avis. A les 7 missa de la novena a la residència Sant Bernabé.

Dimecres 7 de setembre. A les 11 del matí, el barri de Santa Eulàlia de Berga rebrà la visita de la Mare de Déu. A 2/4 de 12, acte religiós i novena al parc del barri. A les 5, a l’església parroquial de Berga, la Mar de Déu visitarà la capella de la plaça Pinsania. Es cantaran els goigs i el virolai. Després, a la plaça de Sant Pere, jocs infantils per a la mainada i berenar popular. A les 8, missa de la novena a l’església parroquial de Santa Eulàlia. A les 11 de la nit, també a la parròquia, vetlla del jovent a la Mare de Déu de Queralt i inici dels torns de vetlla.

Dijous 8 de setembre. Dia de la Gala de Queralt. A les 8 del matí, la Mare de Déu de Queralt sortirà de l’església parroquial de la plaça Sant Pere de Berga per anar cap al santuari de Queralt a peu. Es pujarà pel carrer Buxadé i se sortirà pel portal de Santa Magdalena. A les 10 del matí, arribada al santuari. A les 11, sardanes amb la cobla Pirineu. A 2/4 de 12 del migdia, a l’església del santuari de Queralt, solemne entrada de la Mare de Déu on serà novament entronitzada al seu cambril. A continuació, missa solemne de la Gala de Queralt, oficiada pel bisbe de Solsona Xavier Novell. Cantarà l’Orfeó Berguedà. A la sortida, Patum infantil de Lluïment a la plaça del santuari.

A la tarda, a les 6, al Teatre Municipal, cloenda de les festes amb l’entrega de premis del certamen literari i espectacle ‘Retrats d’un sentiment’, de Marius Moneu, a càrrec de la Cobla Marinada i la Colla Sardanista Violetes del Bosc.

 

X