Castellar del Riu espera més d’un miler de persones a l’aplec del Pi de les Tres Branques

Castellar del Riu es prepara per l’aplec del Pi de les Tres Branques, que se celebrarà aquest diumenge, 17 de juliol, al pla de Campllong. L’organització preveu entre 1.000 i 1.500 assistents, una xifra molt similar a la d’anys enrere que només va augmentar l’any 2014, quan uns desconeguts van serrar el Pi Vell.

Des de llavors l’espai on es troba el Pi està més controlat, però aquest gener un nou grup de desconeguts van tornar a atacar el símbol i el van intentar tallar amb una motoserra. Per sort, però, “des de llavors, no hem hagut de lamentar cap altre atac, gràcies a l’eficiència dels cossos de seguretat”, ha dit el regidor de l’Ajuntament de Castellar del Riu, Xavier Raja. El regidor també ha explicat que “no hi ha ni data ni pressupost per a la instal·lació de càmeres a la zona del Pi”. En aquest sentit, l’Ajuntament de Castellar del Riu segueix pendent de la Generalitat, que és qui ha d’assignar un pressupost per tal que es pugui executar el projecte.

Actes pràcticament calcats als de l’edició passada

L’organització de l’aplec ha optat per mantenir l’estil de programa de les anteriors edicions. La diada començarà a les 10 del matí amb la cercavila “Al bes de l’alba”, amb els Gegants d’Espinalbet, els grallers i els Trabucaires de Castellar del Riu. A les 11, just abans de l’inici dels parlaments, hi haurà l’única novetat respecte edicions anteriors: el ball de cascavells a càrrec dels Tro-Gros, de Súria. Seguidament, hi haurà l’acte unitari al Pi Vell, que precedirà l’arribada del Rei Infant Jaume I amb la seva cort d’infants i la lectura del poema ‘Lo Pi d les Tres Branques’ de Jacint Verdaguer, interpretat pels Amics actors d’Indret del Record.

Finalment, es farà l’ofrena floral i els parlaments, que aquest any aniran a càrrec del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart; del polític balear, Cristòfol Soler; la vicepresidenta al País Valencià de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, Gemma Pasqual; així com també el coordinador de la Institució Cultural de la Franja de Ponent, Paulí Fontoba; i la representant de l’ANC a la Catalunya Nord, Daniela Grau. A més, durant tot el matí, hi haurà parades independentistes i servei de bar per a esmorzar al voltant de l’esplanada de Campllong.

Des de l’Ajuntament, Xavi Raja ha volgut “agrair a totes les associacions, entitats i persones que fan possible l’aplec” i ha convidat a tots els catalans i catalanes ha passar “un matí envoltat de natura, als peus del nostre Pi de les Tres Branques”.

FOTO. Actuació dels Castellers de Berga a l’aplec de l’any passat // Autor: Castellers de Berga

X