La planta de biomassa del polígon de la Valldan entrarà en fase de proves a finals d’any

La construcció de la central de biomassa del polígon industrial de la Valldan, de Berga, encara la recta final. S’està duent a terme la darrera fase d’obres de construcció de la planta, impulsada per la Mancomunitat de Municipis Berguedans per la Biomassa i l’Ajuntament de Berga. S’estan desenvolupant els treballs de canalització, tant per aigua com per l’oli tèrmic, i faltaran les tasques finals de l’interior de la central. És previst que entri en  fase de proves de cara a finals d’aquest any 2016.

La central representa un projecte innovador per a polígons amb indústries amb la necessitat de calor en  els seus processos productius, al mateix temps que genera situacions favorables per a la implantació d’empreses amb elevades necessitats energètiques.

Els beneficis que ha de generar la planta de biomassa s’obtenen de la venda d’energia a les empreses del polígon, un procediment que es fa mitjançant dues xarxes de calor, una a 300 graus de temperatura, d’oli tèrmic; i una altra que funciona amb aigua calenta, a 90 graus.

Nous llocs de treball

La implementació de la central de biomassa, així com les calderes de subministrament de calor que s’estan instal·lant a diversos edificis propietat dels ajuntaments de la mancomunitat, també repercutiran en el mercat de treball ja que generarà la creació d’uns 40 llocs de treball directes en la gestió forestal i subministrament d’estella, 4 persones pel del centre, i uns 60 llocs indirectes. 

A més, donarà la possibilitat de realitzar actuacions d’investigació (I+D), mentre que també representarà un factor d’estabilitat en el mercat dels productes originats de la gestió forestal i pot funcionar a més com a centre consumidor de fusta sense sortida comercial com la que es genera en cas de ventades o incendis forestals.

El projecte l’ha desenvolupat una Unió Temporal d’Empreses (UTE) integrada per dues empreses berguedanes: Montajes Rus i Instal·lacions Bover. La construcció ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona i és considerada una aposta estratègica per la sostenibilitat, l’ocupació i el desenvolupament econòmic comarcal.

Fibra òptica

Aprofitant les obres de canalització, s’aprofitarà per passar els conductes a través dels quals es podrà passar, amb menys cost, el cable de fibra òptica.

 

 

X