La Patum del mes de setembre tindrà dos salts de plens

La Patum extraordinària pel centenari de Queralt serà una Patum amb tots els ets i uts i sense cap retallada. Segons ha pogut saber l’AquíBerguedà, l’Ajuntament de Berga ha compromès els diners necessaris per pagar la factura completa de la festa, i això inclou dos salts de plens.

Fins ahir, estava en dubte si hi hauria prou diners per pagar els 1.800 fuets i les 200 bengales que cremen en els dos salts de plens de la Patum completa. Quedava clar que hi hauria pressupost per fer un salt, però no havien sortit els diners per finançar el segon.

Però l’Ajuntament ha decidit comprometre’s a arribar fins al final i a pagar tota la Patum completa, que es farà el dissabte 3 de setembre a les 21 h. El pressupost puja fins a 50.000 euros, i això inclou les despeses de material, logística i instal•lacions i les hores extres del personal municipal.

De moment, l’Ajuntament només té assegurats 21.000 euros: 6.000 els ha recaptat a través de diverses activitats la Comissió del Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt, i 15.000 més els aporta el patrocinador habitual de la festa, Estrella Damm. Però l’Ajuntament s’ha tret un as de la màniga a última hora: una subvenció de la Diputació de Barcelona.

“La Diputació ha llançat una línia d’ajuts per a esdeveniments i actes extraordinaris en què la celebració d’aquesta Patum hi encaixa com un anell al dit”, ha explicat a l’AquíBerguedà la regidora de Patum, Mònica Garcia (CUP). Si arribés l’ajut, la Diputació de Barcelona es faria càrrec del 50% del pressupost total de la Patum, és a dir, uns 25.000 euros, amb la qual cosa l’Ajuntament tindria pràcticament tots els diners que necessita.

De cap manera la subvenció no està compromesa, perquè la convocatòria està oberta més enllà de la data de celebració de la festa, però l’Ajuntament ha decidit “arriscar-se” i confiar que arribin els diners.

Garcia ha reconegut que les coses no han anat com esperava l’Ajuntament de Berga. “Nosaltres esperàvem que la Patum extraordinària s’autofinancés, i que l’Ajuntament es limités a organitzar-la, però no a pagar-la”, recorda. Fins i tot l’alcaldessa, Montse Venturós, havia arribat a plantejar una consulta popular o un referèndum per decidir si la festa s’havia de celebrar i si l’Ajuntament n’havia d’assumir el cost. Però, finalment, l’equip de govern hi va donar llum verda confiant que el Patronat de la Patum o la Comissió del Centenari trobarien els diners per pagar-la.

La regidora subratlla que, si tot surt com està previst, almenys “l’Ajuntament no hi posarà fons propis”, perquè els diners sortiran de fons privats i d’altres institucions.

Un dia abans de la Patum completa, divendres 2 de setembre, es farà una passada amb tretze salts pel barri vell de Berga.

FOTO. Primer salt de plens de diumenge de la Patum del maig passat / AUTOR: Juanma Ramos

X