Les escoles de Vilada i Borredà reclamen més professors

La Zona Escolar Rural (ZER) Berguedà Centre, que agrupa les escoles de Vilada i Borredà, té menys professors dels que li pertocarien, tenint en compte el nombre d’alumnes que acumula. Aquesta és la denúncia de les seves mestres, que, per segon any consecutiu, veuen com el centre disposa d’una plantilla inferior a la que li correspon pel nombre d’alumnat.

La protesta ve arran de les declaracions a TV3 de la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, que assenyalava que “la plantilla de professors d’aquest any serà superior a la de l’any passat perquè la necessitem”. A Borredà i a Vilada això no és així.

Segons els barems que estableix la mateixa Generalitat, el curs passat la ZER Berguedà Centre necessitava 1,5 mestres més de les que teníem assignades i només n’hi van concedir 0,5. Aquest curs, malgrat l’increment de l’alumnat que ha patit la ZER, no s’han cobert les necessitats i el professorat segueix reclamant un professional més. Val a dir que hi ha hagut un petit increment del nombre de professors però no és suficient i faltaria un mestre més.

Aquesta és la part final del comunicat que han fet públic les professores de la ZER Berguedà Centre:

Som centres rurals que estem en un atzucac: veiem com baixa el nombre d’alumnes, i, per conseqüència, el professorat i l’atenció que podem dedicar-hi. Però a les nostres petites escoles, amb greu perill de desaparició, també hi ha nens amb necessitats educatives especials, nens amb problemàtiques socials, nens nouvinguts als que no podem atendre convenientment perquè no tenim mestre d’educació especial. Treballem amb una diversitat estructural congènita: alumnes d’edats diverses a les aules, amb necessitats diverses i no sempre amb la capacitat necessària per a  donar-hi la millor resposta possible.

Es fan esforços titànics per salvar les escoles oferint Llar d’infants d’1 a 3 anys, els ajuntaments estan invertint diners que treuen de sota les pedres per aconseguir que aquesta  realitat sigui  possible aquest mateix curs,…però nosaltres continuarem treballant un any més per sobre de les nostres possibilitats perquè no tenim la dotació de personal necessària.

Fins quan?

Reclamem pel nostre alumnat i per les seves famílies el que els pertoca: disposar del nombre de mestres que marca la normativa. Res més ni res menys.