Nous aires per a l’espectacle ’11 de Setembre i Gironella’

Llums, públic en directe, acció. El Berguedà es prepara per un cap de setmana frenètic en què milers de catalans s’hi desplaçaran per assistir a l’acte central que tindrà lloc a Berga i a quatre punts més de Catalunya. La capital de la comarca ha treballat per garantir un cap de setmana ple d’activitats que funcionin per atraure persones, però també ho han fet els municipis de la vora. Ho ha fet Montmajor, amb el tradicional mercat de l’11 de setembre, i ho ha fet Gironella, amb la 15a edició de l’espectacle “11 de Setembre i Gironella”, que farà de pròleg d’una diada històrica i tindrà lloc al Pont Vell del municipi el dia 10 a les 10 del vespre.

La representació està totalment consolidada en el calendari berguedà. Fa 15 anys que precedeix la Diada i en cada edició ho acostuma a fer amb renovacions. Aquest any no ha estat una excepció. L’espectacle torna amb la intenció de “seguir la línia implantada l’any passat, amb el canvi de directors, però amb l’objectiu de relaxar les escenes perquè siguin moments més viscuts”, ha dit Joan Rigat, que dirigeix l’obra juntament amb Maria Casellas. El cas és que l’any passat Rigat i Casellas es van posar al capdavant de la direcció amb la voluntat d’agilitzar la interpretació i donar ritme a les escenes. En aquesta ocasió, però, tot i que volen mantenir un cert punt d’agilitat, “intentarem que sigui una obra una mica més tranquil·la”, ha assenyalat Maria Casellas.

Un altre dels punts destacats de l’espectacle que es representarà el proper dissabte és el relleu generacional que hi ha hagut en bona part dels actors. “Es veu molt evident en els figurants, però també en els personatges amb text. Gairebé la meitat són nous i la majoria són molt joves”, ha dit Joan Rigat.

Les entrades per a l’espectacle ja estan disponibles a l’Ajuntament de Gironella pel preu d’11euros per als majors de 8 anys, i de 5 euros per al públic de menys edat.

Estalvi econòmic

L’Ajuntament de Gironella segueix apostant fermament per la cultura i la tradició al municipi, però ha decidit ajustar el pressupost que es destina a l’espectacle del proper 10 de setembre. Segons el regidor de Cultura, Lluís Vall, “hi destinem 20.000 euros, 5.000 menys que l’any passat perquè creiem que els podíem estalviar i mantenir la qualitat de la representació. Segueix sent un pressupost important però el muntatge de tota la infraestructura s’ho val”.

Vall també s’ha referit a les persones que van apostar per fer l’obra a Gironella fa quinze anys.“Se’ls ha d’agrair la feina perquè impulsar una representació així era un fet del tot inusual en aquella època”, ha recordat.

El pubillatge d’arreu de Catalunya veurà l’espectacle

L’endemà de l’espectacle, l’11 de setembre, Berga serà la república de la cultura catalana i acollirà desenes de milers de manifestants com un dels punts de mobilització de la Diada. En aquest sentit, Gironella ha aprofitat l’ocasió per convidar als membres del pubillatge d’arreu de Catalunya a la representació de l’espectacle 11 de setembre i Gironella, ja que tots ells faran l’ofrena floral a Berga, el dia 11 de setembre al matí. Segons el regidor Lluís Vall, una part important dels 200 membres del pubillatge que s’esperen a l’acte central de Berga per la Diada també seran a Gironella la nit abans presenciant l’espectacle al Pont Vell.

FOTO. Alguns dels actors de l’espectacle protagonitzen una escena als peus del Pont Vell de Gironella, al costat del riu Llobregat / AUTOR: Marc Canturri