Mònica Garcia: “Berga és com és i té el què té, però estem preparats”

Mònica Garcia és regidora de l’Ajuntament de Berga des del maig del 2015. S’encarrega de les àrees d’Educació, Cultura, Festes, Patum i TIC. Per tant, en menys d’una setmana haurà tingut dues proves de foc: la Patum extraordinària del cap de setmana passat i la diada de l’Onze de Setembre d’aquest diumenge. La primera prova l’ha passat amb nota. La segona, l’afronta amb prudència, optimisme i sense cap tipus de temor.

Defineix la cultura com “l’eina que ha de servir no només per identificar els pobles, sinó també per transformar-los”.

Com encara Berga aquesta mobilització?

Ens il·lusiona molt. Recordo que la notícia ens va arribar com una qüestió sense forma i la feina ha estat anar-li donant sentit juntament amb l’ANC i Òmnium. Cada vegada s’ha estructurat més com a projecte i des de l’Ajuntament de Berga hem vetllat des del principi per la coordinació amb totes les entitats involucrades i per garantir els serveis bàsics a les persones que diumenge vindran a Berga.

Aquest setembre Berga no para de viure aglomeracions. Creus que d’alguna manera la ciutat se’n pot ressentir?

Berga no para de viure aglomeracions i nosaltres no parem de coordinar aspectes de seguretat. Hi ha àrees que segurament no hauran pogut treballar al 100% perquè aquests esdeveniments han passat a davant de moltes coses. La Patum estava programada però l’Onze de Setembre ha estat una sorpresa. Això té una part bona i una altra de dolenta. D’una banda, aquests esdeveniments han endarrerit feines de les regidories, però també considerem que acollir tot això generarà guanys i farà que la ciutat tingui un ressò que normalment no té en ple setembre.

Serà la mobilització més gran que Berga ha viscut mai, amb xifres molt més grans que quan hi ha Patum. Us espanta?

Ens espanta quan arriba. Un cop ha arribat i ho hem processat, ja no. Tenim una infraestructura i una coordinació completament tancada, amb totes les forces de seguretat i amb els serveis d’emergència totalment reforçats. Tenim un dispositiu molt treballat que està a punt per a qualsevol situació. Sí que hi ha factors que no podem controlar i no és una situació normal en què un està absolutament tranquil. Però d’espantats, gens.

Quin ha estat el teu paper des que es va saber que Berga seria un punt de mobilització per la Diada?

El meu paper ha estat de contacte permanent amb l’ANC. He anat directament a les seves reunions per estar el dia del que anava succeint, dels canvis que hi havia i de la planificació de la Diada. Però és el que faig sempre, amb qualsevol esdeveniment cultural. En el cas de l’Onze de Setembre, he de ser l’enllaç entre l’ANC i Òmnium i les regidories de la casa.

Berga és l’escenari ideal per a l’ocasió?

Si l’ANC ha triat Berga com a punt de la cultura és perquè ho som. Aquest poble és un poble on la cultura popular té un paper fonamental i importantíssim durant l’any. Tenim moltes tradicions i les conservem. D’altra banda, no podem amagar que quant a mobilitat no és el més òptim de tots. Tenim el que tenim i no podem fer grans inversions per a un esdeveniment puntual com aquest. Berga és com és: té carrers estrets, muntanyes al voltant i un espai limitat. Potser quant a mobilitat no som ideals, però pel que fa a l’entorn no en tinc cap dubte.

 

FOTO. Mònica Garcia, al balcó de l’Ajuntament de Berga, amb la plaça de Sant Pere al fons / AUTOR: Marc Canturri