Casserres i Viver i Serrateix es queixen per haver quedat fora de les fumigacions contra la processionària

4.200 hectàrees de boscos del Berguedà seran fumigades per eradicar la plaga de la processionària aquest octubre. El Berguedà és una de les comarques més afectades per la plaga i, de fet, serà una de les més tractades, però municipis severament afectats com Casserres i Viver i Serrateix han quedat fora de les fumigacions.

Josep Colilles, alcalde de Casserres, i Isabel Serra, alcaldessa de Viver i Serrateix, ja han fet arribar les seves queixes al Departament d’Agricultura i Ramaderia, però la decisió sembla estar presa, ja que les fumigacions fa dies que han començat. Isabel Serra ho té clar: “Aquest any no hi ha res a fer. L’única esperança que ens queda és que entrem en el pla del 2017”. Serra recalca que la decisió és perillosa per als boscos de Serrateix, ja que “la majoria dels pins afectats van néixer després dels incendis del 94, de manera que podrien acabar morint, si no s’hi actua aviat”.

L’any que ve

A Casserres també han quedat sorpresos. “Sabem que hi ha pocs diners i que estan fent esforços per controlar la plaga, però, com a mínim, esperem esgarrapar alguna cosa l’any que ve”, diu l’alcalde, Josep Colilles.

On sí que s’actuarà és a Montmajor, l’Espunyola, la Quar, Vilada i Borredà. Les grans fumigacions seran a Borredà, en 1.900 hectàrees aproximadament, però també n’hi haurà d’importants a Montmajor i l’Espunyola.

La durada del tractament es preveu que sigui d’un mes, però això depèn del temps que faci. El producte que s’hi utilitzarà és biològic i compatible amb l’agricultura i la ramaderia ecològica.

L’eruga processionària s’ha expandit per bona part del Berguedà i el Solsonès des de principis d’aquest 2016. Es tracta d’una eruga nocturna que es diu així perquè es desplaça en grup, com una processó. Durant la seva vida passa per quatre fases: ou, eruga, crisàlide i papallona. Malgrat tot, és en la fase d’eruga quan fa més mal als pins. Se’n menja les fulles i els pot afectar greument si ho fa de manera repetida.

Perill per als boscos

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Alimentació i Pesca és conscient del perill que representa aquesta plaga per als boscos de Catalunya i ha triplicat els tractaments en relació a la campanya anterior. En concret, fumigarà 20.000 hectàrees que engloben 43 municipis de 12 comarques diferents d’arreu de Catalunya. Així doncs, més d’un 20% de les actuacions es produiran en boscos del Berguedà. Tot un indicador de l’impacte que està tenint la processionària a la comarca.

FOTO. L’eruga processionària està perjudicant greument els boscos del Berguedà / AUTOR: Ricard Codina