Gósol vol reivindicar el pèsol negre com a producte local i singular del Berguedà

Gósol està decidit a demostrar que el pèsol negre que es cultiva a la seva zona és singular. Segons Carles Riu, un dels cinc productors que hi ha al poble, “el pèsol que es cultiva aquí és diferent que el de la resta de Catalunya perquè no necessita pesticides, ja que la temperatura és idònia per al seu cultiu”.

Segons un estudi de l’Agència de Desenvolupament en col·laboració amb la UPC i la Fundació Miquel Agustí, el Berguedà compta amb 10 productors de pèsol negre, unes 6 hectàrees de cultiu i uns 5.000 quilos d’aquesta varietat cultivats. D’entre aquests 10 productors, 5 són de Gósol i la resta cultiven el pèsol en zones del Baix Berguedà com Montclar i l’Espunyola.

pesol-gosol2

Partint d’aquesta base, l’Agència i el municipi gosolà preparen una mostra gastronòmica del pèsol negre que pretén servir com a eina perquè la gent “vinculi aquest producte i la nostra comarca”, ha dit l’alcalde, Lluís Campmajó.

D’altra banda, des de l’Agència, Eduard Barcons ha assegurat que la voluntat de la comarca és “apostar per un procés divulgatiu que s’enforteix amb mostres com aquesta”. Barcons, a més, ha explicat que treballarà per “aconseguir una marca de qualitat territorial, ja sigui a través d’una Indicació Geogràfica Protegida (IGP) o d’una Denominació d’Origen Protegida (DOP)”.

En definitiva, l’objectiu de la mostra gastronòmica del dia 29 d’octubre és relligar el passat i el present i intentar potenciar l’ús i el coneixement del pèsol negre arreu de Catalunya. Per aconseguir-ho, l’organització prepara una pesolada com a acte principal. També hi haurà una demostració de cuina moderna del pèsol negre a càrrec de Diego Alias, del restaurant Cal Amador, i una xerrada sobre les potencialitats del pèsol negre, a càrrec de Toni Massanés. A més, un altre dels actes destacats és el Mercat Agroalimentari amb productors del Parc Natural del Cadí-Moixeró que se celebrarà durant tot el dia a la plaça Major de Gósol.

El pèsol negre i el Berguedà, al Fòrum Gastronòmic de Barcelona

El Berguedà participarà un any més en el Fòrum Gastronòmic 2016, la fira del producte gastronòmic més important del sector, que enguany anirà dedicat als llegums i se celebrarà els dies 23, 24, 25 i 26 d’octubre.

Dilluns 24, els representants del Clúster de Productes Típics de Muntanya del Berguedà participaran en la jornada de treball de les Associacions de Productors Agroalimentaris de la provícia de Barcelona. L’endemà, diulluns 25, el restaurant Niu Nou representarà la cuina del Berguedà a l’aula de cuina “Barcelona és molt més”. I finalment, dimecres 26, el municipi de Gironella participarà a la mateixa aula de cuina per portar-hi el blat de moro escairat.

En paral·lel, el darrer dia del Fòrum, dimecres 26, se celebrarà la jornada “Els llegums: de la tradició a la innovació”, que comptarà amb la participació del gosolà Carles Riu, que donarà a conèixer les característiques úniques del pèsol negre del Berguedà.

pesol-gosol1

FOTOS. Presentació de la mostra gastronòmica del pèsol negre a Gòsol | Carles Riu, exposa el pèsol negre que ha cultivat aquest any / AUTOR: Marc Canturri