CDC de Berga demana abaixar l’IBI en unes esmenes que no s’aproven però aturen el Ple d’ordenances

L’Ajuntament de Berga no abaixarà l’IBI (Impost de Béns Immobles) de cara al 2017. El grup municipal de Convergència va demanar ahir al Ple extraordinari d’ordenances i per segon any consecutiu que s’elimini el tipus de gravamen de l’1,1% que afecta al 10% de béns immobles amb major valor cadastral de locals comercials, industrials, oficines, oci i hostaleria i sanitat. Malgrat tot, l’esmena dels convergents no va ser aprovada i, per tant, no s’incorporarà en les ordenances del proper any.

També en relació a l’IBI, Convergència va proposar que el valor cadastral màxim que pot tenir un habitatge per tal d’optar a la bonificació per a famílies nombroses i monoparentals s’incrementi de 46.743€ a 65.000€. Amb aquesta mesura, diuen els convergents, s’arribaria a un nombre més gran de famílies nombroses i monoparentals.

A banda d’aquestes esmenes relacionades amb l’IBI, Convergència també va proposar una bonificació del 50% en relació a l’Impost sobre les Activitats Econòmiques (IAE) per a aquelles empreses que incrementin 5 treballadors la mitjana de la seva plantilla de personal amb contracte indefinit. En aquest punt, el regidor d’ERC Jordi Pujals es va mostrar en descord amb els convergents, ja que considera que “la bonificació contempla els contractes indefinits com una forma de donar estabilitat laboral als treballadors i no sempre és així”.

Finalment, i d’acord amb la proposta d’harmonització de les ordenances fiscals dels municipis de la comarca que es va proposar des de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, el Consell Comarcal, l’ACEB i la Cambra de Comerç, Convergència va proposar una bonificació del 75% de la quota de l’Impost sobre la Circulació de Vehicles de Tracció Mecànica per a aquells vehicles tipus turisme amb emissions de fins a 100gr/km de CO2.

Les esmenes de CDC van aturar el Ple durant mitja hora

Les esmenes del grup de Convergència no es van aprovar perquè l’equip de govern de la CUP i els tres regidors d’ERC hi van votar en contra. Malgrat tot, van ser el punt polèmic de la nit a la sala de Plens del consistori. Tal com ja va explicar aquest mitjà ahir, en el moment en què els regidors convergents es disposaven a exposar-les, el secretari va avisar a tot el plenari que les esmenes s’havien d’haver registrat prèviament, i no havia estat així.

ple-extraordinari-ordenances-1Tot plegat, va fer que els regidors decidissin aturar momentàniament la sessió per tal de debatre què si les esmenes s’incloïen en el Ple, o no. Finalment, però, tot i que es va acordar sotmetre-les a debat, no s’inclouran en les ordenances del 2017 perquè cupaires i republicans s’hi van oposar i van votar en contra.

X