Avià ha inaugurat aquest cap de setmana una nova escultura. Es tracta de “La Vaca de Capolat”, una obra del berguedà Manel Arisó que s’oposa frontalment a la tauromàquia i el maltractament dels animals. El cas és que l’escultura té una semblança més que raonable amb el Toro d’Osborne, un dels símbols de l’espanyolisme, i ha fet esclatar la polèmica al Berguedà.
Arisó, però, s’allunya dels simbolismes. “No crec en símbols ni banderes perquè estem a ple segle XXI i hi ha coses que ens haurien de preocupar més”, diu. A més, afirma que “l’art és despertar sensacions diferents en cada persona” i assegura haver-ho aconseguit amb “La Vaca de Capolat”.
Un joc de contradiccions
Amb la intenció de desmarcar-se de l’espanyolisme, Arisó ha utilitzat les contradiccions. D’entrada, l’escultura és el negatiu del dibuix, la qual cosa fa que ningú pugui atemptar contra l’animal. “Si algú volgués pintar l’animal, no podria, perquè pintaria l’aire”, explica l’artista. També ha optat per fer una figura de color blanc, en contraposició amb el negre del Toro d’Osborne, perquè, segons diu, “les vaques de Capolat són blanques i tenen banyes”.
Gandhi i Victor Hugo
D’altra banda, l’escultura té un plec que la dota de volum i la converteix en una obra que canvia de forma en funció de la posició de qui la mira. En aquest sentit, Arisó aprofita aquesta característica per incloure a l’obra dues cites lligades a la defensa dels animals. La primera és de Mahatma Gandhi i diu: “Quan la llei és injusta, el correcte és desobeir”. L’altra, és de Victor Hugo i parla explícitament de la tauromàquia: “Torturar un toro per plaer, per diversió, és molt més que torturar un animal, és torturar una consciència”.
Els aforismes que acompanyen el monument / Aj. Avià
Una acció més de AviART
La inauguració de l’escultura és una iniciativa més dins el paquet d’actuacions del projecte AviART, que, segons el regidor avianès Josep Subirana (ERC), pretén “donar valor al poble a través d’iniciatives artístiques i paisatgístiques”. Per tant, alguns dels costos de col·locació del monument de Manel Arisó s’han cobert gràcies a una part de partida de 15.000 euros que l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona va aportar al projecte AviART.
L’arribada de “La Vaca de Capolat” al terme municipal d’Avià ha estat possible gràcies a la cooperació entre l’artista, Manel Arisó, l’Ajuntament avianès i els membres de Konvent. Segons Subirana, “tant Konvent com el Manel Arisó han destinat moltes hores i esforç per fer realitat el projecte perquè hi creuen, i nosaltres no podem fer altra cosa que celebrar que el monument hagi pogut arribar a Avià”.
FOTOS. L’escultura de “La Vaca de Capolat, des de diferents perspectives / Ajuntament d’Avià