Entitats de salut mental creuen que l’agressió de Berga és “una clara discriminació cap a les persones LGTBI”

Obertament és una entitat catalana que lluita contra l’estigma i la discriminació que pateixen les persones a causa d’algun problema de salut mental. Va néixer el desembre del 2010 de la mà dels grans experts de la salut mental a Catalunya i des de llavors s’ha convertit en un dels principals agents del país en la lluita per canviar l’actitud i el comportament de la població respecte les persones que pateixen aquest tipus de problemes.

Arran de l’agressió a l’Andy i el Jorge a La General de Berga i totes les reaccions que n’han derivat, Obertament ha emès un comunicat en què assegura que l’atac va ser homòfob. L’entitat creu que l’agressió és “una clara discriminació cap a les persones LGTBI i evidencia que l’homofòbia és un problema social subjacent en la nostra societat”. Davant aquest escenari, els experts en salut mental exigeixen afrontar-ho “de forma rotunda i evitant les cortines de fum”.

De fet, Obertament creu que és “intolerable que es posi el focus en criminalitzar les persones amb problemes de salut mental, vinculant-les així a conductes violentes i agressives”. Així mateix, recorda que la ciència demostra que els trastorns mentals només van associats a la violència “quan s’hi sumen altres factors de risc com les situacions d’exclusió social, l’exposició a situacions violentes i/o el consum de drogues”.

En la mateixa línia, diuen, “és estigmatitzant” afirmar que la solució a casos com el de l’agressió a la parella homosexual sigui enfortir la xarxa d’internament psiquiàtric. En aquest sentit, però, recalca que totes les entitats i organitzacions del sector de la salut mental a Catalunya coincideixen en què calen més recursos públics per oferir millors serveis a les persones que pateixen aquest tipus de problemes.

Tanmateix, els experts d’Obertament han mostrat tot el respecte cap a la família de l’agressor, conscients que “es troben en una delicadíssima situació”. En aquesta qüestió, l’entitat ha recordat als mitjans de comunicació que evitin “qualsevol tipus de sensacionalisme” i respectin el dret a la intimitat i a l’honor de les persones, “especialment quan passen per un moment vulnerable i que té a veure amb la seva salut mental”.

 

FOTO. Ronda Moreta a l’alçada de La General, el lloc on es va produir l’agressió.

X