Els Plens, la Guita Grossa i el Tabal demanen impugnar el Patronat extraordinari del febrer per irregularitats

El Patronat extraordinari del mes de febrer, que va servir per aprovar el canvi en els reglaments de les comparses de Patum per tal que garanteixin els drets humans i la democràcia interna, no és vàlid per tres de les comparses de la festa. Segons ha pogut saber l’AquíBerguedà.cat, els caps de colla dels Plens, la Guita Grossa i el Tabal van demanar aquest divendres en una nova trobada del Patronat que s’impugni la reunió extraordinària del febrer passat per presumptes “irregularitats” a l’hora de celebrar-la. Volen que es torni a repetir, però que es faci “ben feta i complint les normes”.

En concret, segons han explicat fonts de la Guita Grossa a aquest diari, es van gravar parts de la reunió, la qual cosa estava terminantment prohibida i tots els assistents ho sabien. També denuncien que hi havia gent que va actuar com a cap de colla i no ho és, i altres assistents que també van votar “i encara no entenem per què”.

Sigui com sigui, els membres de la Guita Grossa han volgut deixar clar -també en nom de la comparsa dels Plens i la del Tabal- que la seva instància per impugnar la reunió no té res a veure amb la readmissió dels tres membres de la comparsa dels Plens que havien estat expulsats prèviament però que amb el canvi de reglaments es van reincorporar a la plantilla. De fet, ha dit un dels membres de la Guita Grossa, “nosaltres no anem en contra de ningú i pensem que el conflicte dels Plens l’ha de resoldre la comparsa“.

Les Maces i els tres substituts dels readmesos volen explicacions

A banda de la instància presentada per les tres colles, se’n van presentar dues més de destacades. Una, per part de les Maces, i l’altra, per part de les tres persones que van entrar a la comparsa dels Plens en substitució dels expulsats però que, amb el nou procés, n’han quedat fora.

D’una banda, les Maces demanen que s’aclareixi quina serà la seva situació amb els nous reglaments. A dia d’avui, les Maces i els Plens són una única comparsa tot i que a la plaça tenen dos balls diferenciats. Per això, les Maces consideren que s’ha de deixar clar si això seguirà sent així o canviarà.

Finalment, Jordi Rou, Joan Olalla i Trini Bascompte, les tres vestidors de Plens que van quedar fora de la plantilla després del Patronat extraordinari, van reivindicar el seu dret a formar-ne part. Tots tres van entrar a la comparsa en substitució dels tres expulsats, Sergi Montaner, Ignasi Casasayas i Jordi Montanyà, però el retrocés a les plantilles de la Patum del Centenari els ha tornat a deixar fora i troben que no és just.