Puig-reig se situa en el mapa de la literatura a Catalunya amb la Festa del Llibre i la Novel·la Històrica

La plaça Mestre Badia de Puig-reig acull el proper dissabte 8 d’abril la primera edició de la Festa del Llibre i la Novel·la Històrica. Es tracta d’una jornada pionera arreu de Catalunya i ideada per l’escriptor del Masnou Jordi Matilló que comptarà amb la participació d’una vintena d’autors, entre els quals figures de renom i també de locals. Tots ells viuran “una oportunitat única“, segons el regidor de Cultura, Jesús Subirats, d’exposar les seves obres en una mena de prèvia de la Diada de Sant Jordi.

Però l’acte s’allunya substancialment de la idea de Sant Jordi. Segons el seu impulsor, Jordi Matilló, “per Sant Jordi els autors amb més ressò són persones mediàtiques que no han escrit mai cap llibre però venen exemplars gràcies al seu nom i no pas al treball que hi ha darrera”. Però a la Festa del Llibre de Puig-reig serà molt diferent: “Donarem protagonisme a autors de veritat perquè expliquin la seva obra davant un públic que vindrà per escoltar-los”. No és el dia del llibre, diu Matilló: “El dia del llibre és cada dia de l’any”.

Victor Amela, Rafel Nadal, Coia Valls, Jordi Mata, Xavier Therós, Francesc Ribera ‘Titot’, Xavier Casinos, Griselda Lozano, Eudald Serra, Begoña Garcia, Sebastià Sardine, Jordi Matilló, Joaquim Molina, Francesc Xavier Hernández Cardona, Sílvia Tarragó, Carmen Martín Moreno, Andreu Claret Serra, Jaume Clotet, Fernando Ezquerra Lapetra i Jordina Ayats. En total, vint autors exposaran els seus llibres a la plaça Mestre Badia durant petites explicacions d’un quart d’hora. Mentrestant, les dues llibreries del poble tindran exemplars a la venda per tal que els visitants puguin comprar-los durant el dia. A més, els artífexs de les obres que protagonitzaran la jornada signaran exemplars a la mateixa plaça.

Un dia que vol engrescar el comerç de Puig-reig

A banda de l’auditori habilitat a la plaça Mestre Badia i de la venda d’exemplars a les llibreries del municipi, els comerços puigreigencs podran sumar-se a la festa participant en el concurs d’aparadors que impulsa la mateixa organització. La idea, segons el regidor de Cultura, és que, sota el concepte dels llibres, els carrers del municipi quedin decorats durant tota la jornada d’acord amb la temàtica que atraurà el públic.

Per incentivar la participació del poble en la diada, seran els visitants els que decidiran quin aparador guanya el concurs. Ho podran fer votant a la carpa instal·lada just davant l’Ajuntament. El premi per al guanyador serà un pac dels llibres que es promocionaran, tots ells degudament signats pel seu autor. A més, els impulsors de l’esdeveniment sortejaran diversos lots de productes per als votants en el concurs.

D’altra banda, els Templers de Puig-reig organitzaran visites guiades al castell del poble i l’exèrcit català que va defensar Barcelona l’any 1714 serà present al municipi per animar el públic que s’hi acosti, tant grans com petits.

Un somni fet realitat

Jordi Matilló ha explicat en la roda de premsa de presentació que la jornada que prepara Puig-reig és “un somni” que, gràcies a l’Ajuntament de Puig-reig, veurà la llum. Fa uns mesos, Matilló va presentar un dels seus llibres al municipi i va tenir la idea de portar-hi la seva idea. “És un lloc ideal per fer-ho: és al centre del país i s’hi pot arribar des de totes les bandes sense fer llargs viatges”, ha destacat.