Una empresa de Berga creix a passos de gegant com una referència en el món dels drons

Una empresa de Berga especialitzada en la formació de pilots de dron i la venda d’aquests aparells s’està convertint en una referència al país. És DRONEcam.CAT, una iniciativa impulsada per Xavi Vidal i Xavi Garcia que en menys de dos anys ha esdevingut un model a seguir per a molts negocis d’aquest camp de la innovació. Són dues empreses que treballen com una de sola.

Pel que fa a la formació de pilots, que s’imparteix des de l’Autoescola Rosal, DRONEcam.CAT és una delegació d’una escola oficial amb seu a Madrid. En un any i mig han format una cinquantena de pilots d’arreu del país.

A banda, l’empresa es dedica a la venda de drons mitjançant la botiga Visual Retolació Berga, ubicada al carrer Ferran Agulló. L’establiment és un servei oficial de Yuneec, la segona marca de drons a nivell mundial que té seu a Alemanya. No són l’únic servei oficial del país (també n’hi ha a Barcelona), però sí que són un dels més importants, segons explica Garcia.

xavi-garcia-xavi-vidal-dronecam.cat

Amb la mirada al futur

A més dels departaments de botiga i formació, DRONEcam.CAT té un tercer àmbit de treball dedicat a la innovació i creixement. De fet, els dos impulsors del negoci asseguren no haver guanyat diners encara amb l’empresa ja que “tot el que hem guanyat amb les formacions i els drons venuts ho hem invertit en nous drons i eines que ens permetin seguir creixent”, assegura Garcia.

Dissenyen drons a mida i busquen noves utilitats a aquests aparells. Segons diuen, “si l’administració ens deixa treballar (als professionals), aquest món té un recorregut infinit perquè un dron arribarà allà on arribi la teva imaginació”. Per exemple, darrerament han treballat en el disseny d’un dron que llança una farmaciola en paracaigudes.

Una realitat que beneficia els il·legals

El març passat, DRONEcam.CAT va ser a la Fira de Barcelona i el seu estand va aixecar una gran expectació. “L’acollida va ser brutal, vam ser l’estand referent i tothom ens va venir a felicitar per la nostra ponència”, explica Xavi Garcia.

dronecam.cat-fira-barcelona

Són crítics. Expliquen que el sector dels drons té un gran problema: “Per ser pilot t’exigeixen molta documentació (certificat mèdic, analítiques, exàmens…) i hi ha molta gent que està pilotant de manera il·legal“. Consideren que l’administració hauria d’estar més a sobre d’aquestes accions il·legals perquè “s’està beneficiant clarament a la gent que va al marge de la llei”.

A tall d’exemple, Garcia, que dirigeix el departament de formació i reglamentació legal, explica que fa uns mesos una empresa els van oferir una feina en què pretenia que fessin volar drons sobre el port de Barcelona. La llei no ho permet i s’hi van negar, de manera que l’empresa va ser franca: “D’acord, doncs ja ho farà algú altre”. I així ha estat, l’anunci s’ha acabat gravant i no ha rebut cap tipus de sanció. En canvi, si una operadora com DRONEcam.CAT fa alguna cosa malament, les sancions comencen a partir dels 4.500 euros.

Però ja s’està treballant per eradicar aquestes pràctiques il·legals. El Govern estatal treballa en una nova normativa de drons que podria entrar en funcionament abans del 2018. De fet, DRONEcam.CAT ha tingut la possibilitat d’aportar-hi idees i problemàtiques com a escola oficial que és. “Vam poder dir el que pensàvem al nostre representant d’escoles, que les va exposar al Congrés dels Diputats setmanes després”, explica Garcia. I tot, en només dos anys de vida.

dronecam.cat

FOTOS. Cedides per DRONEcam.CAT