Una cooperativa de l’IES Guillem de Berguedà acosta productes d’Astúries a la comarca

El Mercat de Cooperatives Escolars d’aquest dissabte, 20 de maig, també comptarà amb propostes sorgides a l’IES Guillem de Berguedà. Una d’elles és Mercaswap, una cooperativa formada per 11 nois i noies de 14 i 15 anys que s’han associat amb una altra cooperativa d’Astúries, que és qui els ha fet arribar els productes que dissabte vendran.

La seva presidenta, Júlia Isern, i la seva tresorera, Júlia Farràs, confien que els visitants de la fira se sentin atrets pels productes que posaran a la venda i que, així, puguin recuperar els 12 euros que han aportat elles i cadascun dels 11 socis de la cooperativa. En total, han recaptat uns 300 euros per pagar al proveïdor asturià, ja que també van organitzar una venda de coca i xocolata a l’institut per acabar de recollir els diners necessaris per pagar les despeses d’enviament.

Són productes de tota mena, a un preu molt assequible i amb una singularitat: són d’Astúries i no es poden trobar al Berguedà. Segons la tresorera, aquest serà un dels punts forts de la seva parada. El cas és que, a l’hora de fer la tria dels productes que demanarien a la cooperativa d’Astúries, Mercaswap va fer una enquesta entre l’institut per tal de descobrir quins productes cridaven més l’atenció. A més, van descartar tots els productes frescos, ja que les despeses d’enviament eren més altes i era necessària una nevera per mantenir els productes en fred.

Una experiència enriquidora

Els socis de la cooperativa han estat treballant en el projecte des de principi de curs. Durant aquests mesos asseguren que hi ha hagut complicacions però, en general, valoren molt positivament l’experiència viscuda.

Com passa en la majoria de negocis, hi ha socis que treballen més que d’altres però tant la presidenta com la tresorera sabien que això passaria i per això van decidir assumir la responsabilitat dels seus càrrecs: “Veient el perfil de gent que hi ha al grup vam creure que érem les més responsables”. Consideren que el seu rol consisteix en “fer que el tren no descarrili i vagi endavant”, i estan convençudes que ho han aconseguit.

Els beneficis, a Pallassos Sense Fronteres

Des d’un bon principi, Mercaswap va decidir que un 20% dels beneficis anirien destinats a Pallassos Sense Fronteres. Segons la presidenta, l’ONG va cridar l’atenció als socis perquè “són gent que no cobren pel que fan i es dediquen a fer passar bones estones a la gent que ho necessita”. Les expectatives són altes i, per tant, si no hi ha sorpreses, l’ONG escollida es beneficiarà de l’emprenedoria d’aquests joves berguedans.

X