Runa a Sac - Containers del Berguedà

Avià, Cultura

D’avis a nets

D’avis a nets

28 anys homenatjant el segar d’abans, una oda al treball a l’era sense màquines que, amb els anys, no perd força sinó que es consolida com una de les festes més passionals de la comarca. Sota l’imponent sol de cada juliol, l’era de Santa Maria d’Avià ha acollit aquest cap de setmana una nova edició de la Festa del Segar i el Batre.

Vas a Santa Maria per veure el mateix que un any enrere, però hi vas, perquè és una cita marcada en vermell en el calendari de la majoria de persones de la zona vinculades d’alguna manera al món pagès. El format de la festa és el mateix que el de les darreres edicions, però funciona, i amb això n’hi ha prou per atraure centenars de persones entre palla, puntaires i artesans.

segar-batre-2017-5

Mentre els segadors treballen al camp amb les eines d’abans, les puntaires ocupen llargues taules en una ombreta apartada de l’era davant l’admiració d’aquells visitants que passegen per Santa Maria i observen les seves obres d’art. “Ho veuré cinquanta vegades i m’hi seguiré encantat”, exclama un avianès que observa una de les artistes. A l’altra banda de l’era, una vintena de paradistes artesans exposen els seus productes. Tots coincideixen que fa calor, com cada juliol, però aquest any “encara es pot aguantar”.

Però on sens dubte s’acumula més gent és ben bé davant la barra de bar muntada per l’organització. Hi ha un regal d’ombra, beure fresc i és al mig de tot: els segadors a deu metres; les puntaires, a cinquanta; i les parades, a 70. Ah, i el Pep, al costat, amb el micròfon entre les mans, com sempre, explicant el que molts ja saben però ningú és capaç de comunicar amb l’humor i la simpatia que el caracteritzen a ell. És un altre dels emblemes de la festa.

La passió es transmet d’avis a nets

Els aprenents. Un dels grans maldecaps dels últims anys. Asseguren la continuïtat de la festa però costen de trobar. Ara, però, hi ha una generació de joves que semblen disposats a esvair les preocupacions dels segadors. Són ni més ni menys que els seus nets.

La regidora de Cultura d’Avià, Elisenda Martí, explica in situ que la festa ha de celebrar l’aparició d’aquests sorprenents apassionats del segar d’abans. “Per alguna raó que se’ns escapa el relleu s’ha saltat una generació: sembla que el lligam entre avis i néts ha estat més intens que de pares a fills”, diu.

segar-batre-2017

Però també és cert que un relleu similar és el que es devia produir fa tres dècades, quan els segadors van decidir començar a celebrar la festa del segar d’abans. De fet, els avis que avui seguen a l’era de Santa Maria cada segon diumenge de juliol havien segat poc sense màquines. “La majoria ho fan perquè és nostàlgic: recorden que els seus avantpassats ho feien i això els engresca a seguir-ho fent per reivindicar la feina dels seus avis i pares”, diu la regidora. Una mostra més que el Segar i el Batre és cosa de sentiment.

L’estelada i el paller

El matí avança i el paller creix en alçada. El Bitxo puja al capdamunt mentre els altres segadors li llancen la palla perquè vagi construint la muntanyeta que dissenya cada juliol. Però encara queden un parell d’horetes per arribar al punt àlgid del matí: la penjada de l’estelada al capdamunt del pal del paller.

segar-batre-2017-4Abans, els segadors permeten pujar sobre el paller a tots els valents que així ho vulguin. Com sempre, també ho fan l’hereu, la pubilla, el fadrí i la dama d’Avià que, de sobte, esdevenen el centre de les mirades a l’era i atrauen una desena de pares paparazzis als peus del paller. Però com sempre falta la cirereta del pastís. Ho diu el Pep pel micròfon: “I l’estelada? Porteu-los l’estelada!”. En efecte, tots quatre agafen el símbol de l’independentisme i el fan onejar sobre el paller enmig d’un dels aplaudiments més sonats del matí. Havent fet, baixen per l’escala que es recolza al pilot gegant de palla per tornar a deixar pas al Bitxo.

I ara sí, al cap d’un quart d’hora, la palla ja arriba a la cintura del Bitxo, la qual cosa indica que cal llançar-li l’estelada. La penja i, ara sí, l’era esclata en una ovació emocionant. Després d’un matí de feina feixuga arriba el reconeixement de la mà de tots aquells qui s’han passat hores admirant els segadors.

Cada any és el mateix, però cada any és especial. I és que en això es basen les tradicions: emocionar a base de fets clàssics. No és fàcil però, a Avià, el Segar i el Batre ho ha aconseguit un altre cop, i res fa pensar que en els propers anys el segon diumenge de juliol se celebri lluny de l’era.

segar-batre-2017-1

Ajuntament d'Avià Elisenda Martí Festa del Segar i el Batre

Comentaris