Com eren els dinosaures que van viure a Fumanya fa 65 milions d’anys?

Cada detall dels titanosaures que vivien a Fumanya fa 65 milions d’anys, des de la mida dels seus peus fins a la velocitat i la manera com caminaven. El nou centre d’interpretació, que es va inaugurar fa una setmana just davant del jaciment que aplega prop de 3.500 empremtes del Cretaci superior, és el resultat de 16 anys d’estudi de paleontòlegs contractats pel Consorci de la Ruta Minera i experts de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafon (ICP).

centre-interpretació-fumanya

Les petjades de Fumanya es van descobrir l’any 1985. Van ser els naturalistes berguedans Montserrat Gorchs i Lluís Viladrich. Des d’aleshores, s’ha anat avançant minuciosament cap al gran objectiu que s’ha aconseguit aquest any: la inauguració del museu de les empremtes. En ell, hi ha exposades totes les dades que s’han obtingut dels dinosaures que habitaven en la zona, fruït de complexos processos com, per exemple, l’escàner làser d’alta precisió que ha permès fer la cartografia de totes les petjades.

Segons explica Àngel Galobart, investigador principal de l’ICP sobre els jaciments amb petjades de dinosaures de Catalunya i el País Valencià, les excavacions a Fumanya han permès trobar diverses capes que mostren l’evolució de les espècies en una època que va coincidir amb l’extinció dels dinosaures. “A nivell científic és molt important perquè a cada estrat hi trobem uns fòssils diferents, tant dels dinosaures com de plantes, animals, etc.”, assegura.

11 espècies de titanosaure a Fumanya

El centre d’interpretació comença sent una passejada pel cos d’un titanosaure i acaba convertint-se en una reflexió sobre els canvis en el temps. Entre d’altres coses, l’exposició demostra que hi van haver fins a 11 espècies de titanosaure diferents a Fumanya, des del petit Bonatitan -de 3 tones i 6 metres de llargada- fins al descomunal Austrosaurus -de 20 tones i fins a 15 metres de llarg-.

centre-interpretacio-fumanya-2

A banda, el museu tota mena de detalls del comportament de les espècies. L’anàlisi de les empremtes ha permès determinar, per exemple, com caminaven els titanosaures: primer movien les dues potes d’una banda i després, les de l’altra. A més, a tall d’anècdota, la passejada per l’exposició ensenya amb imatges que la llarga i forta cua d’aquest animal no només servia per compensar el pes del cap, sinó també com a arma de defensa davant els atacs dels depredadors.

El museu explica aquestes i moltes altres curiositats amb un llenguatge amè, concís i molt visual. A banda, la visita no és guiada, sinó que els guies es limiten a acompanyar els visitants a l’entrada i els fan una breu introducció, mentre que l’experiència es viu al ritme i gust del consumidor.

Èxit inicial

Segons ha explicat el personal que treballa al centre d’interpretació, els primers dies han estat un autèntic èxit. “Ha estat un degoteig pràcticament constant i hem apreciat que cada dia ha anat augmentant una mica”, asseguren. Tot i això, a aquestes alçades de temporada l’exposició s’ha de conformar amb petites famílies que aprofiten la seva estada en un càmping o hotel proper per acostar-se al jaciment. A partir del mes de setembre, el centre espera comptar amb nombroses visites de centres escolars d’arreu.

De moment, però, el que sí que s’aprecia és que hi ha un públic significatiu que ve de l’estranger. Estiuegen al Berguedà i pugen a Fumanya encuriosits pel fet de topar amb petjades de dinosaure. Per això, el Museu de les Mines de Cercs, que s’encarrega de gestionar i fer difusió del centre d’interpretació, ja ha començat a repartir postals publicitàries als establiments turístics i als recintes campistes i hotelers de la comarca. A banda, els restaurants de la vora compten amb unes estovalles que també promocionen el nou centre d’interpretació.

centre-interpretacio-fumanya-3