El centre d’interpretació de Fumanya inaugura dissabte després de 16 anys de lluita i esforços

El centre d’interpretació paleontològic de Fumanya, a Fígols (el Berguedà), s’inaugura aquest dissabte. Després d’anys de lluita per tirar endavant el projecte, el Consorci de la Ruta Minera ja ho té tot a punt i des d’aquest dilluns rep visites de col·lectius de la zona interessats en el contingut de l’exposició. Per exemple, ahir els empresaris de la zona s’hi van acostar per gaudir d’una visita guiada en primícia.

El nou centre d’interpretació mostra com era el Berguedà fa 65 milions d’anys a través de la reconstrucció de fòssils trobats a la zona. No és estrany, doncs, que estigui situat a tocar del jaciment de petjades de dinosaure on la primavera del 2016 hi va haver un important despreniment però que continua mostrant més de tres mil empremtes.

esllavissada-fumanya

El Museu de les Mines de Cercs, gestor del centre

El Consorci de la Ruta Minera és l’impulsor de l’exposició, un projecte que es va començar a promoure a principis de segle XXI però que ha vist com el final de les obres s’ha anat endarrerint davant les dificultats per trobar finançament. El gerent del consorci, Carles Pastor, va assegurar fa uns mesos a aquest diari que, un cop en funcionament, qui s’encarregaria de la gestió del centre seria el Museu de les Mines de Cercs. Així serà.

L’exposició relaciona tres grans aspectes del jaciment: la geologia, la paleontologia i la mineria. La geologia explica per què avui dia veiem les petjades en posició gairebé vertical; la paleontologia corrobora l’existència dels dinosaures a la zona, i la mineria reflecteix el treball d’explotació que s’ha fet per arribar a l’estrat dels dinosaures.

Una inauguració que es preveia fa sis anys

Fer realitat el centre d’interpretació de Fumanya no ha estat fàcil. Des de l’any 2001, quan cinc pobles de la zona van començar a impulsar la seva projecció, la idea ha hagut de reajustar la planificació, tenint en compte que els diners –uns 2,5 milions d’euros de pressupost– sortien d’administracions públiques abocades durant molts anys a les retallades. Finalment, però, la paciència i els esforços l’han convertit en una realitat. “S’ha fet al ritme que l’estructura permet”, afirmava Pastor fa uns mesos.