La campanya Berguedà pel Sí desborda sales i reforça el convenciment de la comarca d’anar a votar l’1-O

La darrera quinzena de setembre ha estat frenètica per als partits polítics i les entitats implicades en la campanya Berguedà pel Sí, un moviment unitari d’àmbit comarcal a favor del ‘Sí’ a la independència de Catalunya. La campanya ha dedicat les últimes setmanes abans del referèndum a exposar les raons que tenen els catalans per creure en la independència i votar-hi a favor l’1 d’octubre.

A banda de la presentació de la iniciativa, que es va fer instants abans de l’inici de la Marxa de Torxes, el 10 de setembre, la campanya va començar a escampar-se pel territori el dia 16, amb un debat al centre cívic de Guardiola de Berguedà. Hi havia un cartell interessant, amb les xerrades de Joan Recasens (Demòcrates), Eduardo Cáliz (CUP), Montserrat Ribera (PDeCAT), Xavier Castellana (ERC), Pere Pugés i Quim Cases (ANC), i l’alcalde guardiolenc, Josep Lara.

Cinc dies més tard, el dia 21, el moviment es va traslladar al Local del Blat de Gironella. Aleshores els ponents van ser Gerard Figueras (PDeCAT), Francesc Ribera (CUP), Alba Vergés (ERC), Jesús Calderer (Demòcrates), Carme Calderer (ANC) i l’alcalde gironellenc, David Font.

I finalment, aquest dimecres la campanya s’ha tancat amb un acte que ha omplert la platea del Teatre Municipal de Berga. En aquesta ocasió, les ponències han estat d’Antoni Castellà (Demòcrates), l’alcalde de Solsona, David Rodríguez (ERC), l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla (PDeCAT), Pere Pugés (ANC), Sergi Rovira (Òmnium) i l’alcaldessa de la ciutat, Montse Venturós (CUP). També hi han participat els Trumlaires, que han amenitzat el debat amb cançons al ritme de l’acordió.

La campanya Berguedà pel Sí ha unit partits i entitats sobiranistes. Hi han participat l’Associació de Municipis per la Independència, l’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural, la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), el Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT), les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya (JERC), Demòcrates de Catalunya, el Casal Panxo, Catalunya Acció, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i l’Assemblea de Joves Independentistes del Berguedà.

L’Aquí Berguedà ha volgut copsar les impressions d’algunes d’aquestes entitats o partits polítics. Diversos representants de totes elles van ser dimecres en l’acte de final de campanya i, en general, van destacar que la iniciativa havia servit per “reforçar el convenciment de les persones decidides a votar” i “esvair la por davant les amenaces del govern espanyol”.

mventuros-retallMontse Venturós CUP

“La veritat és que no hi havia una expectativa clara perquè és una campanya inèdita. El que sí que sabíem és que hi havia una voluntat per part del poble de poder exercir el dret a l’autodeterminació. Aquesta voluntat és una qüestió que ha anat en augment, no només al Berguedà, sinó també en les altres comarques, i això és molt significatiu. Nosaltres considerem súper positiu que s’hagi creat aquesta iniciativa des de diferents partits perquè això va molt més enllà dels partits i, fins i tot, dels independentistes. És un dret inalienable que tenim tot el dret del món a exercir. La valoració que en fem és molt positiva, molt.”

david-font-retallDavid Font PDeCAT

“La reacció de la gent ha estat molt bona. En cada acte acaba venint més gent que la que es preveia inicialment. La campanya ha estat encapçalada per partits i entitats amb ideologies molt diferents i això és el que ha fet que gent molt diversa hagin vingut plegats. Estic molt content de la reacció i de la predisposició de la gent de col·laborar en enganxades de cartells i en tot el que fes falta. Crec que la gent surt dels actes convençuda del que s’està fent i tranquil·la perquè els ponents són gent que tenen una vinculació directa amb tot el que està passant al Govern. Tothom surt amb la certesa i la seguretat que tot està previst perquè el dia 1 es pugui votar.”

dolors-tous-retallDolors Tous ERC

“És molt important que s’omplin les sales en aquests actes. Es demostra que el poble està unit i el país, cohesionat. Sempre venen els que estan més o menys conscienciats, però sempre hi ha gent que ha agafat por -sobretot la gent gran amb el tema de les pensions- i et diuen: I ara, què passarà? El que passarà no ho sabem, però si anem tots a una no hem de tenir por de res. Crec que el fet d’anar tots a una, partits i entitats, ha anat molt bé. És una campanya que cohesiona i hauríem de continuar així. No ens hem de desmembrar i arribar fins al final tots junts.”

jesus-calderer-retallJesús Calderer Demòcrates de Catalunya

“La veritat és que molts cops fins que no hi ets no saps el què i tens una certa temença. Veig que la gent cada cop està més motivada, però potser no m’esperava tanta motivació, i ha estat una sorpresa molt grata. Aquests actes no serveixen per convèncer la gent perquè la majoria dels que venen ja venen convençuts. Serveixen per donar ànims i perquè la gent que vingui multipliqui i ajudi a arribar a aquelles persones que estan a casa i no senten el missatge. Qui ve aquí ajuda a fer que més gent vagi a votar”

escriche-retallLluís Escriche ANC

“Nosaltres esperàvem molta gent però la realitat és que ens ha sorprès perquè ha estat una resposta aclaparador. Aquests actes serveixen per carregar piles i agafar força pel dia següent, l’altre i l’altre… Són actes per a convençuts, poca gent no-convençuda ve. El dia 1 d’octubre votarem, guanyarem i la gent està entregada i disposada a fer-ho. Hi ha els col·legis preparats, nosaltres estem a punt i, a mesura que vagin apareixent nous esdeveniments, anirem aplicant les solucions que tenim pensades.”

montserrat-soler-retallMontserrat Soler Òmnium Cultural

“Hi ha hagut una molt bona acollida. Feia temps que ens semblava que la gent s’havia tornat una mica apolítica i ara ens han demostrat que no. Ara que és l’hora de la veritat la gent ha sortit i ha donat la cara, sense por. La millor propaganda l’ha fet el govern espanyol, que és el que ha fet que la gent es mobilitzés. La gent surt dels actes convençuda que es votarà i que s’hi ha d’anar. Tenim l’obligació d’anar a votar, per democràcia, dignitat i perquè no volem perdre els drets del nostre poble.”