Política

El Berguedà vota sense problemes en un referèndum tranquil i sense traves policials

El Berguedà vota sense problemes en un referèndum tranquil i sense traves policials

El Berguedà ha viscut una jornada de referèndum tranquil·la i sense incidents que hagin condicionat l’esdevenir del dia. A diferència del que ha passat en altres zones com el Bages, s’ha pogut votar sense problemes ni intervencions policials. Els únics moviments policials que s’han presenciat són actes aixecades pels Mossos –que han quedat al marge de la jornada, observant des de la distància com els votants entraven en els col·legis- i algun precintament de local, quan el cens ja havia votat.

La jornada ha començat a la matinada. Durant tota la nit els col·legis han estat plens de voluntaris que els han ocupat per evitar que quedessin precintats. A partir de les 5 del matí, els edificis s’han anat omplint de gent i a partir de les 8 del matí s’hi han començat a personar diversos agents dels Mossos d’Esquadra per tal d’aixecar una acta informant del què s’hi estava realitzant. Més enllà d’això, l’actuació dels Mossos ha estat merament testimonial en la majoria de col·legis.

Al llarg del dia, a mesura que anaven arriben notícies del que passava a la resta del país, el neguit i l’angoixa es contagiaven a les rodalies dels col·legis. La Guàrdia Civil estava atacant de valent pobles del Bages com Fonollosa i molts esperaven que els antiavalots arribessin al Berguedà després de dinar.

No ha estat així. Amb el pas de les hores de la tarda, el neguit ha deixat pas a l’optimisme i els col·legis han vist com el ritme de vots baixava notablement. La majoria de votants eren avis que s’hi desplaçaven aprofitant que no hi havia les cues que sí que hi havia hagut al matí. Als jutjats, cada persona gran que s’hi dirigia era ovacionada amb aplaudiments carregats d’emoció. En aquest ambient distès i tranquil s’ha arribat a les 8. En la majoria d’edificis amb mesa s’hi han fet càntics celebrant el final del referèndum. Ara, només queda esperar el resultat del recompte.

Estic amb tu

1-O Berguedà referèndum

Comentaris