La Diputació presenta al Berguedà una nova línia d’ajuts per arreglar polígons i edificis municipals

El Berguedà es podrà beneficiar d’unes noves línies d’ajuts de la Diputació de Barcelona per millorar l’estat de polígons i equipaments municipals. Aquest divendres al matí la presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, ha visitat tres municipis de la comarca que, si no hi ha sorpreses, presentaran projectes a la convocatòria: Guardiola de Berguedà, la Pobla de Lillet i Gironella.

La Diputació de Barcelona disposa de 30 milions d’euros per repartir pel territori en aquests dos plans, d’equipaments i polígons. A principis del proper 2018, decidirà si destina diners als projectes del Berguedà i, en cas de fer-ho, anunciarà amb quina quantitat hi dona suport. Aquest dimecres, però, la presidenta de l’ens i el seu equip de treball han pogut conèixer de primera mà quins projectes hi ha sobre la taula en alguns pobles del Berguedà. Conesa ha explicat en una atenció als mitjans a Gironella que s’ha trobat uns ajuntaments amb projectes “molt treballats” sobre la taula. “Tots estan a punt per rebre ajuts; tenen la feina molt avançada”, ha dit.

A la Pobla, el Xalet del Catllaràs

A la Pobla de Lillet, ha dit la presidenta, l’Ajuntament ha posat sobre la taula el projecte del Xalet del Catllaràs. L’edifici ha aconseguit en les darreres setmanes un ajut del Departament de Turisme de la Generalitat per començar a treballar en la portada d’aigua i llum al seu interior, però calen més diners. Amb una rehabilitació de l’estructura de l’edifici molt avançada, ara és moment de pensar en què s’hi fa dins i, per això, calen molts diners. L’alcalde del poble, Vicenç Linares, ja va assegurar fa uns mesos que calia seguir treballant en la recerca de finançament.

Un altre punt d’interès per a la Diputació han estat els Jardins Artigas. En la trobada amb Conesa, l’alcalde Linares també ha exposat la necessitat d’apostar turísticament per aquest llegat gaudinià.

Més intervencions al Monestir de Sant Llorenç

A Guardiola, l’alcalde Josep Lara ha traslladat a Conesa la necessitat de finalitzar el centre de dia per a la gent gran. A banda, una altra de les grans línies de treball en equipaments és el Monestir de Sant Llorenç, que en els darrers mesos s’està convertint en un veritable pol cultural i necessita noves intervencions en el seu interior per tal que els serveis estiguin a l’alçada de l’activitat que s’hi porta a terme pràcticament cada cap de setmana.

Conesa ha explicat que la primera fase d’intervencions a l’interior del monestir ja està en marxa: les obres per instal·lar-hi calefacció ja estan licitades i començaran en breus. La següent fase, ha dit la presidenta, podria ser l’hostatgeria.

Gironella “treu la pols” dels projectes del calaix

Gironella aprofitarà aquests plans d’ajuts per treure del calaix projectes que s’hi havien guardat “per quan sortís una oportunitat com aquesta”, ha dit aquest matí l’alcalde, David Font. Pel que fa als polígons, el consistori gironellenc posa sobre la taula la resolució dels problemes de sanejament que existeixen en els polígons del Camp dels Pals i Cal Rafalet. A banda, també proposa diverses accions encarades a l’eficiència energètica en les zones industrials de la vila.

En canvi, en el pla per a equipaments municipals, Gironella té en ment quatre grans propostes: la climatització del pavelló poliesportiu, la creació d’una “caixa escènica” al Local del Blat per tal de poder acollir funcions de teatre, l’ampliació de la llar d’infants amb una aula més, i una actuació per portar nous serveis a l’Església Vella. Tot plegat, ha dit Font, ha de permetre “acabar de transformar el poble en la Gironella que vam  imaginar l’any 2011, quan vam aterrar a l’Ajuntament”.

Una convocatòria oberta a tots els ajuntaments

David Font, que també és president del Consell Comarcal, ha anunciat que la setmana vinent uns quants representants de la Diputació assistiran al Consell d’Alcaldes del Berguedà per exposar a tots els batlles i batllesses les possibilitats que donen els ajuts per a equipaments o polígons municipals. La reunió està prevista per dijous, 23 de novembre, a Cercs.

La Diputació ha explicat que la voluntat és de repartir “al màxim” les ajudes, de manera que “és important” que cada municipi presenti les seves. La convocatòria, a més, està adreçada únicament a l’àmbit municipal, de manera que els consells comarcals, per exemple, no hi poden optar.