El Berguedà rep prop de 250.000 euros per portar serveis al Xalet del Catllaràs i potenciar l’Estació de Trail

El Consell Comarcal del Berguedà ha rebut una subvenció de 246.000 euros dins el Pla de Foment de Turisme de la Generalitat de Catalunya per tal de revertir en l’adequació del Xalet del Catllaràs i el trasllat de serveis a l’Estació de Trail del Berguedà. En concret, el projecte, que pretén lligar el turisme, el patrimoni industrial i l’esport, rebrà l’ajut com una de les onze propostes d’arreu del país seleccionades per la Generalitat.

Els diners del Pla de Foment de Turisme permetran complementar els ajuts que ja s’han rebut del fons FEDER i el suport econòmic de les meses de concertació de la Diputació de Barcelona. En total, el projecte té un cost d’uns 680.000 euros. “Els diners que ara rebem de la Generalitat és la tercera i última part del pastís que ens permetrà fer realitat el projecte”, ha dit David Font, president del Consell Comarcal, en roda de premsa.

Oxigen per a la Pobla i el Xalet del Catllaràs

L’arribada de la subvenció de la Generalitat és “una espurna d’esperança” per a la Pobla de Lillet, segons ha assegurat l’alcalde del poble i conseller de Turisme del Consell Comarcal, Vicenç Linares. El municipi hagués patit per assumir la meitat del projecte que no cobria el FEDER i fa uns mesos va recórrer al Consell Comarcal per buscar una nova via de finançament. En aquest sentit, Linares ha volgut posar de relleu la feina dels tècnics del Consell Comarcal, ja que, segons ha reconegut, les oportunitats d’aconseguir l’ajut eren poques.

Amb aquests diners, es podrà començar a treballar en els usos que es donaran al Xalet. Fins ara, les diferents inversions en l’edifici s’havien destinat a la rehabilitació de l’estructura, sense entrar massa en l’adequació de l’interior. Ara, però, gràcies al Pla de Foment del Turisme, s’hi construiran sistemes per contrarestar l’alçada de l’edifici: més de 1.400 metres d’alçada. En concret, s’hi faran sistemes per portar-hi energia, depurar-hi aigües i reciclar-hi.

La previsió, segons el president Font, és que les actuacions es completin entre el primer i el segon semestre del 2018, de manera que els nous usos s’estrenaran entre finals de l’any vinent i principis del 2019.

L’estació de trail, una aparador mundial

Pel que fa a l’estació de trail, el Consell porta mesos treballant en un projecte que permeti aprofitar l’esport de muntanya per generar un impacte econòmic en el territori. En aquest sentit, l’estació de trail vol anar més enllà del corredor “No només pensem en el corredor en si, sinó també en l’entorn familiar que aquest corredor pugui portar a la comarca”, ha dit el conseller d’Esports, Abel Garcia.

Les rutes que contempla l’estació uneixen municipis i inclouen serveis com guixetes, dutxes o aparcaments per a caravanes. Segons el conseller Garcia, molts corredors de muntanya es desplacen amb aquest transport i, fins ara, era complicat trobar espais per a ells quan visitaven la comarca per entrenar-s’hi.

La idea inicial del Consell era estrenar l’estació de trail en motiu de l’Ultra Pirineu que es va celebrar entre el Berguedà i la Cerdanya a mitjans de setembre. Malgrat tot, a l’estar pendents d’aquest ajut de la Generalitat, l’ens va decidir esperar unes setmanes. Ara, un cop concedida la subvenció, els atletes podran començar a entrenar pels paratges de l’estació en les properes setmanes, però no serà fins a finals de l’any vinent quan s’inauguri definitivament, amb tots els serveis, juntament amb les millores del Xalet del Catllaràs.

X