El pantà de la Baells reflecteix la tardor més seca dels darrers deu anys

El pantà de la Baells és el reflex de la tardor més seca dels últims deu anys. Actualment, segons dades facilitades per l’Agència Catalana de l’Aigua a l’Aquí Berguedà, el pantà es troba al 53,8%, al voltant d’uns 59hm3. Des del 2007 no es registraven uns nivells tan baixos a l’embassament berguedà. Aleshores, segons el recompte de l’ACA, el pantà estava a un insòlit 30,9%, després d’una de les èpoques més seques de les darreres dècades.

Des de llavors, però, les pluges han anat aguantant i els nivells de la Baells s’han mantingut cada tardor per sobre del 60%. Malgrat tot, la sequera dels darrers mesos arreu del país no ha passat desapercebuda al Berguedà, que ha vist com en cinc mesos el nivell de la Baells ha baixat del 90% fins a menys del 54%.

Les dades no enganyen. A principis d’estiu, el pantà fregava el 90%; a finals d’agost, ja passava el 71%; i la seca tardor viscuda ha fet que en tres mesos el nivell hagi baixat gairebé 20 punts percentuals. De fet, les dades actuals de la Baells se situen molt per sota de la mitjana dels darrers cinc anys a finals de novembre, que és de 73,06% (79,92hm3), i encara més baixa que la dels darrers deu anys, que s’enfila fins el 76,10% (83,28hm3).

Sau i la Llosa del Cavall, per sota del 45%

L’únic embassament de la Catalunya central que es manté en bons nivells és el de Sant Ponç, que supera el 88% de la seva capacitat, amb 21,5hm3. El pantà solsoní s’ha mantingut en bones xifres, rodejant el 90%, des de l’any 2017, quan també va acusar la terrible sequera i va baixar fins el 56%.

En canvi, a Sant Llorenç de Morunys, la Llosa del Cavall està al 43,6% i, com també passa a la Baells, és la pitjor tardor des del 2007 pel que fa a precipitacions. Tampoc està en el seu millor moment el pantà de Sau, a Osona, que acumula 74hm3 i se situa al 44,7% de la capacitat. Fa deu anys, la Llosa del Cavall i Sau estaven al 24,7% i 27%, respectivament. Des d’aleshores, ni l’un ni l’altre havien baixat del 50% en cap tardor.

X