PeuSA MAig 2020

Medi Ambient

L’Agència de Residus concedeix 60.000 euros al Berguedà per posar en marxa el porta a porta

L’Agència de Residus concedeix 60.000 euros al Berguedà per posar en marxa el porta a porta

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC), l’organisme públic de la Generalitat de Catalunya que té competència sobre els residus que es genera el país, ha subvencionat l’Ajuntament d’Avià i el Consell Comarcal del Berguedà amb 10.000 i 50.000 euros, respectivament. Els ajuts formen part dels més de 2 milions d’euros que l’ARC ha decidit atorgar a ens locals i grans productors per a projectes de recollida selectiva de la fracció orgànica. A banda de l’Ajuntament d’Avià i el Consell Comarcal, 113 ens locals i comarcals més i tres grans productes s’han beneficiat d’aquesta línia de subvencions.

La majoria dels projectes subvencionats estan enfocats a la millora de la recollida selectiva de l’orgànica en l’àmbit municipal, el diagnòstic de l’estat de la recollida i la realització d’accions per millorar el reciclatge. A part, segons ha pogut saber l’Aquí Berguedà, l’Ajuntament d’Avià rebrà 37.161,88 euros de la línia d’ajuts per a projectes de prevenció i preparació per la reutilització de residus municipals, a banda dels 10.000 per al foment de la recollida d’orgànica. En total, doncs, més 47.000 euros per invertir en el reciclatge a Avià. 

L’Ajuntament avianès es va acollir a les dues línies de subvencions quan tenia la intenció de desmarcar-se del Consell Comarcal i implantar una recollida de residus autònoma. Al cap d’uns mesos, però, el Consell va acordar treballar en un sistema de recollida comarcal, adaptat a la realitat de cadascun dels 31 municipis, i Avià va descartar la idea d’anar per lliure. Sigui com sigui, el regidor de Medi Ambient, Josep Subirana, ha assegurat a aquest diari que els diners aniran destinats a potenciar la campanya del porta a porta: “Hem de buscar la forma de minimitzar els residus i maximitzar el reciclatge”. Segurament, han dit fonts del consistori, s’utilitzarà bona part de l’ajut per enfortir la campanya informativa sobre el nou sistema de recollida.

Pel que fa al Consell, Francesc Xavier Francàs, el conseller comarcal de Medi Ambient, ha confirmat a aquest diari que l’ajut anirà destinat íntegrament a la posada en marxa del porta a porta, des de la campanya informativa fins a l’adquisició i distribució dels cubells. A banda, Francàs ja ha parlat amb el regidor Subirana per tal que els diners que ha rebut l’Ajuntament d’Avià es destinin a aspectes que “encaixin en el model comarcal que desenvolupa el Consell”.

El retorn del cànons

El pressupost d’aquests ajuts prové majoritàriament del retorn dels cànons sobre la disposició del rebuig dels residus municipals. És a dir, del gravamen que paguen els municipis pels residus que no separen i envien als abocadors o a incinerar. L’any 2017 el cànon ha estat de 30 euros per tona destinada als dipòsits controlats, i de 14,5 euros per tona de residus destinats a la valorització energètica.

Agència de Residus de Catalunya Ajuntament d'Avià Berguedà Consell Comarcal del Berguedà Josep Subirana matèria orgànica Porta a porta recollida d'orgànica recollida de residus Residus

Comentaris