El Carnaval de Berga torna carregat de novetats per consolidar-se com la segona gran festa de la ciutat

El Carnestoltes de Berga arriba carregat de novetats. Consolidat com la segona festa de la capital pel que fa al volum de persones que mou, el carnaval berguedà farcirà d’actes l’agenda entre els dies 8 i 14 de febrer. Sota el lema ‘Transforma’t’, l’àrea de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Berga encapçala l’organització de la setmana de les disfresses, que, com sempre, tindrà la col·laboració de bona part del teixit associatiu de la ciutat.

Botifarrada per obrir la llauna

Els actes de Carnestoltes començaran dijous, dia 8, amb l’esmorzar de les escoles de Berga a la plaça de Sant Pere. A banda, al vespre, l’associació de veïns de la Pietat organitzarà una botifarrada a la plaça del Forn que inaugurarà oficialment les festes de Carnestoltes. Serà a partir de les 20h i comptarà amb l’amenització de la Berguedana de Folklore Total. Aureli Rodríguez, president de l’associació de veïns, ha assegurat en la roda de premsa de presentació del Carnestoltes que és “una bona manera de col·laborar amb la dinamització del casc antic”. El preu del sopar és de 3 euros.

Canvi de lloc del jurat de la rua

El dia més esperat per a molts és dissabte. La rua per la ciutat i el ball dels cornuts a la carpa del Vall tornaran a ser els plats forts de la setmana de Carnestoltes. Ara bé, ho faran carregats de nous al·licients. D’entrada, el jurat que avaluarà les carrosses de la rua se situarà a la Ronda Moreta -a l’alçada del Mercat Municipal- en lloc d’ubicar-se a la plaça de la Creu, tal com feia habitualment. Segons la regidora de Festes, Mònica Garcia, és “una manera de repartir públic per ‘la canya’ i donar vida a aquesta part de l’itinerari”. A banda, Garcia confia que el fet que el jurat sigui més cap al final agilitzi la rua.

Més tard, al Vall, també hi haurà novetats. D’entrada, a partir de les 19h hi haurà festa del confeti, a càrrec de Dani Magyk, que rebrà les carrosses infantils i les divertirà mentre arriba la resta. Acte seguit, hi haurà el tradicional sopar popular sota la carpa del Vall. Aquest cop, però, el menú canviarà: no hi haurà entrepans per a tothom, sinó que s’organitzarà una ‘Macarronada’, amb macarrons cuinats per La Carmanyola i Sherbet. El preu del sopar són 10 euros i inclou macarrons a la bolonyesa, botifarra amb guarnició, copa de xocolata i avellana, pa i aigua, refresc o cervesa. Les places del sopar són limitades i, per això, s’ha obert la venda anticipada a l’Oficina de Turisme, la Carmanyola i Cal Negre.

La zona fruittis, l’espai per a abstemis

Enguany el ball dels cornuts anirà lligat a dues iniciatives especialment remarcades per l’organització: una, encarada a la lluita contra el sexisme; i l’altra, pensada per evitar els excessos en el consum d’alcohol. Pel que fa a la primera de les accions, s’instal·larà un estand informatiu en un espai de la carpa del Vall durant tot el ball dels cornuts. Segons ha explicat Janina Vilana, tècnica de l’Ajuntament, és una nova acció dins la campanya Vull la Nit!, que des de fa mesos lluita contra el sexisme a Berga, especialment en els locals d’oci nocturn.

Quant al consum d’alcohol, l’organització reservarà un espai de la carpa per a una barra de còctels sense alcohol. És la ‘zona fruittis’ i complementarà els combinats que s’ofereixen a la barra durant el ball. Com cada any, el ball dels cornuts torna a ser cortesia de la Bauma dels Encantats, que repeteix caps de cartell: DJ’s T&T i PD Nanfu & Salasxic.

Els guanyadors de la rua no rebran els premis fins dimecres

A diferència del que es feia fins ara, aquest any els guanyadors de la rua no rebran el premi fins dimecres de cendra, dia 14, per l’enterrament de la Reina Crisàlide. L’organització anunciarà el veredicte dels premis el mateix dissabte a les 12 de la nit, però no serà fins al cap de quatre dies que els millors grups rebran els premis. D’aquesta manera, ha dit Garcia, es fomenta l’assistència a l’acte de cloenda del Carnestoltes a la ciutat.

A banda, hi haurà més premis que en altres edicions. Més enllà dels reconeixements a les millors carrosses, comparses adultes, comparses infantils i animació, enguany també hi haurà el concurs del ball de disfresses. En aquest certamen, hi podran participar persones que no hagin format part de la rua i que siguin al ball en petit comitè. Hi haurà dues categories: individual i grupal (per a grups d’entre 3 i 6 persones). Les bases dels concursos estan disponibles al web de l’Ajuntament.

Els clàssics no fallen

La guerra de la farina o la vetlla de la sardina no faltaran a la cita del Carnestoltes berguedà. Diumenge, 11, serà el dia de la farina. D’entrada, hi haurà l’esmorzar dels carlins, a La Lluna, i el dels liberals, a Cal Negre. Tot plegat serà la prèvia de la gran guerra de la farina, que se celebrarà a la plaça de Sant Pere, com sempre, malgrat la gran grua que ocupa la part de davant l’Ajuntament. Per acabar, hi haurà el tradicional vermut a la plaça de Sant Joan. Tot, organitzat per la Bauma dels Encantats.

Les festes del Carnaval acabaran dimecres de cendra, amb la vetlla de la Sardina, l’enterrament de la Reina Crisàlide, la processó des de la plaça de Sant Pere fins la plaça de Sant Joan i la lectura del testament per part del notari de Madrona, “un notari que acollona”. Acabat el discurs del notari, s’entregaran els premis als guanyadors de la rua de dissabte i s’acabarà la festa amb la sardinada que organitza la Penya Boletaire, a la plaça del Forn.

Pots consultar tots els actes del Carnestoltes a Berga al Sortim, l’apartat d’agenda de l’Aquí Berguedà.

carnaval_berga_2018

X