La contra-crònica: El Carnaval de les generacions

Set generacions consecutives han fet carrossa aquest any a la rua de Carnaval de Berga. Des dels gira-sols del 94 fins el ramat d’ovelles del 99, passant per les obres de Sixena del 95, els flamencs del 96, les rates del laboratori del 97 i els astronautes i el meteorit del 98. Aquests últims són els únics debutants d’aquest 2018: fins ara no havien fet mai comparsa i, malgrat ser víctimes del gran nivell de les actuacions d’enguany i quedar-se sense premi al Ball dels Cornuts, prometen repetir l’any vinent.

En tot plegat, hi ha una veritat per evidència: des de fa anys, el Carnaval de Berga és atractiu per als joves de la ciutat. Els primers en posar-s’hi van ser els del 94 i els del 96, l’any 2013. Eren banquers de 19 anys i nuvis de 17. Des d’aleshores, la resta de generacions s’hi ha anat afegint de manera progressiva, i res fa pensar que aquest aflorament de generacions carnavaleres s’aturi. Si més no, a curt termini. Una dada: al 2013, els astronautes i el meteorit que s’han estrenat a la rua aquest any tenien entre 13 i 14 anys.

carnaval-2018-astronautes

Potser pels canvis en el recorregut, que ja no surt de la Font del Ros ni fa una ‘U’ al passeig de la Pau sinó que comença al carrer del Roser i ressegueix la Ronda Moreta fins arribar al Vall. Potser pel trasllat dels actes al passeig de la Indústria en una nit molt llaminera per a totes les edats. O potser simplement per les bones sensacions que s’emporta cada generació que debuta a la rua i pel boca-orella que hi ha entre el jovent. El cas és que l’auge de generacions és sinònim de futur i benestar per a una festa que s’ha consagrat com la segona de la ciutat en nombre de mobilitzats.

I malgrat que el Carnestoltes de Berga no tingui el sexappeal dels grans carnavals de Catalunya, capaços d’absorbir turisme d’arreu, tampoc sembla que ho necessiti. Però perquè aquest poder de seducció cap al jovent de casa segueixi, l’organització ha de seguir programant una rua en constant evolució. Ara que les generacions han alçat les orelles, cal cuidar-les. Els carnestoltes dels propers anys no han de ser rues fetes a mida per a les generacions. Però el moment que viu la rua és històric i l’organització faria bé de mirar-s’ho de cara i actuar per fomentar la proliferació de noves fornades de disfressats. Una idea? Mantenir els premis que ja es donen ara, però crear un petit reconeixement a la millor generació de cara a properes edicions. Per què no?

I potser el que diu aquest article és poc objectiu, tenint en compte que qui l’escriu forma part d’una de les generacions, però és vital que l’organització estigui a l’alçada de les comparses, alimentant la batalla entre carrosses sense que la rivalitat que es palpa en els dies previs, durant la rua i en el moment de l’entrega de premis deixi de ser sana. I llarga vida al carnaval de Berga, amb les seves escoles, els seus clàssics, els seus espectacles i les seves generacions.

carnaval-2018-girasols

FOTOS. Xavi Rossinyol