Economia

L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya central acompanya 4 projectes del Berguedà en el seu primer any

L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya central acompanya 4 projectes del Berguedà en el seu primer any
Alba Rojas, a Berga. DIES D'AGOST

L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya central ha tancat el seu primer any havent acompanyat 27 noves cooperatives i entitats de l’economia social a les sis comarques de la demarcació (Anoia, Bages, Berguedà, Moianès, Osona i Solsonès). La posta en marxa d’associacions i la consolidació d’algunes que ja existien ha comportat la creació de fins a 54 nous llocs de treball al llarg del 2017. A més, durant l’any les accions impulsades des de l’Ateneu han arribat a un total de 1.080 persones.

En total, es van fer 67 acompanyaments, la majoria a persones grups de persones emprenedores que tenien o encara tenen l’objectiu de crear una empresa o entitat de l’economia social i solidària. Algunes d’elles no van ser una realitat al llarg de 2017, però ho seran aquest any 2018. En la mateixa línia durant el 2017 s’han fet diverses accions relacionades amb cooperatives constituïdes durant el 2016, quan encara no existia l’Ateneu, i s’ha fet un acompanyament en la posta en marxa durant els primers mesos d’activitat.

Les comarques d’Osona, amb deu, i el Bages, amb vuit, concentren la major part de les cooperatives i entitats de l’economia social que han rebut l’assessorament de l’Ateneu Cooperatiu. Al Berguedà, en canvi, se n’han beneficiat quatre: Kovent i Els Tres Hereus, dedicats a la cultura; Opciona Baix Berguedà, del món de la silvicultura; i Ninkasi, una cooperativa cervesera.

Amb aquestes xifres, el balanç del primer any de l’Ateneu, en paraules de la seva coordinadora, Alba Rojas, és “molt bo”. “Era un objectiu molt ambiciós i l’hem assolit”, recalca Rojas, en referència als indicadors quantitatius que s’havien fixat des del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat quan es van impulsar els ateneus cooperatius en diferents territoris del país. Rojas, però, també valora altres aspectes qualitatius d’aquest primer any: “Un dels balanços que podem fer és que comencem a ser visibles, comencem a estar presents al territori, i que hi ha administracions públiques i centres de formació que s’estan plantejant donar a conèixer aquest model com un model viable”.

Estic amb tu

En opinió d’Alba Rojas, més enllà de complir amb els indicadors quantitatius, els ateneus es plantegen un triple repte: “Hi ha una part de visibilitat, una part de fer-nos presents com a alternativa i una part de poder incidir en la feina que ja s’està fent als ens locals”. “Volem que se’ns tingui en compte com a model; fins ara ha requerit molta militància perquè ni en els estudis d’empresa, ni les gestories o assessors, fomenten aquest model com un model vàlid i conegut”, completa la seva anàlisi la coordinadora de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central.

Ateneu Cooperatiu de la Catalunya central Els Tres Hereus Konvent Ninkasi Opciona Baix Berguedà

Comentaris