Berga treu a la llum les millors fotos de Josep Deseuras per commemorar el centenari del seu naixement

Un any dedicat a difondre les obres d’art d’un fotògraf de carrer. Aquest 2018 farà cent anys del naixement de Josep Deseuras, un solsoní establert a Berga des de ben petit que va deixar un llegat de més de 150.000 fotos a l’Arxiu Comarcal. D’aquestes una part important són d’actes privats, com ara casaments o batejos, i, per tant, no es poden fer públiques. Malgrat tot, n’hi ha moltes que ajuden a entendre com era la vida a la Berga del segle passat.

Ara, coincidint amb el centenari, l’Ajuntament de Berga i l’Arxiu estan disposats a treure’n bona part a la llum. “Per molt bo que sigui un artista, si no es publiquen les seves obres corre el perill de ser oblidat”, ha recalcat l’arxiver de Berga, Xavier Pedrals, en la presentació dels actes commemoratius de l’any Deseuras.

60 fotos al web de l’Arxiu Comarcal

D’entrada, l’Arxiu ja ha començat a publicar algunes fotos, en format digital, al seu portal web. N’hi va penjar 5 del mes de gener i 5 més, capturades un febrer. I la dinàmica s’anirà repetir durant tot l’any: cada mes es compartiran amb els usuaris les fotos més significatives que Deseuras va fer en el seu moment. En total, se’n publicaran 60. La temàtica preferent de les imatges, explica Pedrals, és la vida ciutadana de l’autor i alguns paisatges de Berga i l’entorn. I és que Deseuras era un dels pocs fotògrafs de la seva època que es va atrevir a sortir al carrer per capturar imatges. “La majoria optaven per obres d’estudi, però ell no, i per això és important homenatjar la seva tasca”, ha reivindicat la regidora de Cultura, Mònica Garcia, en la presentació.

A més, l’Arxiu preveu digitalitzar unes 200 postals amb fotografies de Deseuras. També les publicaran al portal web.

monica-garcia-xavier-pedrals

L’exposició de Patum

A banda de les fotografies digitalitzades, l’exposició de Patum d’enguany també anirà dedicada a Deseuras. En concret, s’hi exposaran 24 fotografies, a l’Arxiu Comarcal, a partir del 25 de maig i durant tot el mes de juny. L’arxiver Pedrals descriu el fotògraf així: “Deseuras no era patumaire, però era sempre a la plaça. Prova d’això és la distància que sempre agafava amb les comparses. Era molt conscient que la gent i la imatgeria eren els protagonistes de la festa i sempre volia quedar en segon pla”.

El calendari 2019

Deseuras serà el primer autor que repetirà protagonisme al calendari que cada any publiquen l’Arxiu Comarcal i Bífidus Produccions. Les seves fotografies ja van ser l’eix central del calendari de l’any 2010 i ho tornaran a ser l’any 2019. La gran quantitat d’obres que són a l’arxiu -i, sobretot, la seva qualitat- fan possible fer un segon calendari sense repetir cap de les fotografies que ja van sortir en l’exemplar de fa 8 anys. Podeu rellegir el calendari del 2010 al portal web de Bífidus Produccions, empresa que també gestiona la revista Aquí i aquest diari digital.

Un llibre a l’horitzó

I, finalment, una de les grans accions previstes per aquest 2018 és l’edició del primer llibre de l’obra de Deseuras, que, segons Pedrals, ha de servir per “recapitular tota la seva obra”. L’arxiver ha explicat que, en aquests moments, s’està negociant les condicions per editar el llibre, però confia concretar-ho en breu i “tenir-ne un exemplar a les mans ben aviat”.