Una desena de refugiats a Berga durant el 2017 han decidit quedar-se a viure a la ciutat

Una desena de refugiats a Berga durant el 2017 han decidit quedar-se a viure a la ciutat. A més, a aquestes deu persones, se’ls ha d’afegir una persona que ha optat per viure a Gironella. Alguns d’ells han pogut treballar durant uns mesos, malgrat que en aquests moments estan buscant feina. D’altres, s’han pogut escolaritzar en centres de la comarca després de mesos aprenent l’idioma i coneixent l’entorn. A banda, altres persones que inicialment es van refugiar a l’alberg de Berga han decidit anar a viure a municipis més llunyans com Barcelona i Manresa (7), Mataró (6), Granollers (4) o, fins i tot, Madrid i València.

El programa de Creu Roja que els va obrir les portes de la ciutat de Berga va començar a finals de desembre del 2016 i s’ha consolidat durant el 2017. En total, Berga ha acollit prop de 150 persones en tot l’any de procedències molt diverses: el 40% arriben des de Síria, mentre que el 26% són veneçolans i el 23%, ucraïnesos. Altres nacionalitats ateses a Berga són els iraquians, els georgians i els marroquins.

Tant Violant Siles, coordinadora del Centre de Protecció Internacional de Berga, com l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, han posat èmfasi en la desena de persones acollides que han decidit quedar-se a la comarca. Segons l’alcaldessa, cal seguir treballant perquè “no només passin sis mesos a la comarca, sinó que hi construeixin una nova vida”. En la mateixa línia, el president del Consell Comarcal, David Font, ha assegurat que el Berguedà no vol ser “un lloc de pas” i, per això, és important consolidar l’acollida i seduir les persones refugiades perquè es quedin a viure “en un entorn rural i tranquil com és la nostra comarca”.

La comarca estén la mà

Inicialment, la ciutat acollidora va ser Berga, però al llarg de l’any diversos municipis del Berguedà han estès la mà a la capital per participar activament en l’acollida de refugiats. El Consell Comarcal ha actuat d’eix vertebrador en aquest sentit, i el primer resultat arribarà aquest proper dilluns, 19 de febrer: s’ha convocat totes les regidories de Serveis Socials dels ajuntaments de la  comarca per copsar les necessitats que pot tenir l’acollida en un futur i posar sobre la taula els serveis que poden donar els municipis, des de personal tècnic fins a habitatges. Ho ha relatat el conseller de Serveis a les Persones i alcalde de Guardiola de Berguedà, Josep Lara: “Dilluns posarem la primera pedra, però espero que a partir d’ara les reunions siguin pràcticament cada setmana”.

En la mateixa línia, el regidor de l’àrea a Berga, Ivan Sànchez, ha assegurat que convé “estar previnguts pel que pot venir-nos a sobre”. Sànchez ha lamentat que aquest any alguns refugiats han quedat fora del programa per motius diversos, i la tendència pot anar a més de cara als propers mesos. Si l’Estat espanyol no accepta una persona dins el programa de Creu Roja, la persona en qüestió no té dret als serveis de l’acollida, i, per això, la comarca ja està preparant un entramat per assegurar equipaments i serveis al marge del programa de Creu Roja. “Hem de donar resposta a tota aquella gent que necessiti ser acollida”, ha recalcat el regidor de Berga.

I per això s’organitza la reunió del proper dilluns. La premissa és clara: l’acollida al Berguedà s’està consolidant i ho ha de seguir fent, però per fer-ho cal esprémer al màxim els recursos que puguin oferir els 31 municipis de la comarca per complementar les tasques que des de finals del 2016 s’estan centralitzant a Berga.

X