Arriben a Berga 46 refugiats de Síria, el Kurdistan Iraquià i Eritrea

Els refugiats ja han arribat a Berga. Ho han fet aquesta matinada, a les 6, després d’un llarg viatge des de diferents camps de refugiats de Grècia. Ahir a la 1 van arribar a l’aeroport de Barajas en un avió que portava 196 persones refugiades. Catalunya n’ha rebut 47: 46 que s’han traslladat a l’alberg de Berga, on viuran durant els propers sis mesos, i una persona que ha estat acollida a Barcelona.

Les 46 persones que des d’avui passen a ser habitants de Berga venen de Síria, el Kurdistan Iraquià i Eritrea. Segons ha explicat aquest matí a Berga el coordinador de la Creu Roja, Enric Morist, alguns dels refugiats fa pocs mesos que han sortit de ciutats com Alep o Palmira, indrets situats en el primer front de guerra. Tot plegat fa que els refugiats es trobin en una situació de molta vulnerabilitat. “Són persones que han patit moltíssim els efectes de la guerra: des de persones que han estat detingudes fins a persones que han estat torturades“, ha afirmat Morist.

Pel que fa a les edats, 13 dels 46 refugiats a Berga són infants de 2 a 14 anys que rebran atenció especialitzada. També hi ha un grup important de joves. La situació sanitària de tots ells és correcte i en cap cas necessiten hospitalització. Malgrat tot, Enric Morist ha assegurat que “es troben en estat de xoc i convé ser prudents a l’hora d’actuar”.

Els 46 refugiats passaran sis mesos a Berga a partir d’avui. Es beneficiaran del programa que desenvolupa la Creu Roja i passaran la fase d’acollida al Berguedà. Un cop hagin transcorregut aquests sis mesos, seran traslladats a un altre punt de Catalunya per tal de començar la segona fase del programa: la integració. Quan això passi, Berga rebrà 46 refugiats més, que ocuparan les places que hauran deixat els seus predecessors.

Visites mèdiques imminents

L’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha anunciat que demà mateix, dia 30 de desembre, començaran les visites mèdiques als infants que formen part del grup de 46 persones refugiades a Berga. L’alcaldessa, a més, ha explicat que l’Ajuntament segueix treballant en el pla de cohesió que ha de permetre una millor adaptació dels refugiats en el dia a dia de la ciutat.

Venturós també ha volgut donar les gràcies a totes les persones que s’han involucrat d’alguna manera o altra en l’arribada dels refugiats a la capital del Berguedà. En aquest sentit, Creu Roja ha confirmat que, a dia d’avui, el grup de treball ja està constituït: hi ha 8 tècnics especialitzats i més d’una trentena de voluntaris.

Finalment, des del Consell Comarcal del Berguedà, David Font ha fet una crida al treball conjunt i la cooperació entre tots els municipis de la comarca. Font ha assegurat que el Consell té “les portes obertes” a Creu Roja, l’Ajuntament de Berga i qualsevol dels 31 municipis del Berguedà que vulgui millorar el dia a dia dels refugiats a la comarca.

 

FOTO. Creu Roja, Ajuntament de Berga i Consell Comarcal del Berguedà han informat aquest matí de l’arribada dels refugiats a la ciutat / Marc Canturri