Política

El Consell Comarcal aprova un pressupost d’uns 15 milions d’euros amb el porta a porta com a gran aposta

El Consell Comarcal aprova un pressupost d’uns 15 milions d’euros amb el porta a porta com a gran aposta

El Consell Comarcal va aprovar aquest dimecres un pressupost de gairebé 15 milions d’euros per aquest any 2018. Els vots favorables de l’equip de govern (PDeCAT – Demòcrates i PSC) i l’abstenció de la CUP van fer possible l’aprovació, tot i els vots en contra dels consellers d’ERC.

En el capítol d’inversions, el Consell ha pressupostat uns 2,5 milions d’euros entre diferents projectes comarcals. Entre ells, destaquen els 962.000 euros per compra de bujols i bosses amb xip per a la implantació del porta a porta en onze municipis del Berguedà. En total, es compraran més de 16.500 bujols per a particulars i 700 per al gremi de l’hostaleria i la restauració. En declaracions a l’Aquí Berguedà, el president de l’ens, David Font, ha explicat que el porta a porta probablement serà “el projecte del mandat”:  “Serà la transformació més gran que haurà fet la comarca”.

A banda dels diners per comprar bujols i bosses amb xip pel porta a porta, el Consell preveu invertir 1.080.000 euros en ajudes als ajuntaments perquè puguin començar les obres finançades amb fons FEDER. A més, hi ha 150.000 euros que van a parar al fons de contingència davant el futur tancament de l’abocador i uns 125.000 euros per a la compra de terrenys propers a l’abocador, quan aquest s’hagi d’ampliar.

També es destinaran uns 110.000 euros per acabar l’Estació de Trail del Berguedà i dotar-la de serveis complementaris, com una zona per a l’estacionament d’autocaravanes. També hi ha previstos 25.000 euros per comprar un vehicle per a la brigada comarcal i 70.000 euros per a la construcció d’un espai per als Equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA) dins les oficines del Consell. Aquesta última actuació començarà aquest març, segons Font.

Estic amb tu

Els vots en contra d’Esquerra

David Font no ha amagat “la sorpresa” davant els vots contraris dels consellers d’Esquerra Republicana. “No ens van fer cap tipus de proposta abans d’arribar al ple”, ha assegurat. L’equip de govern, ha explicat el president, va enviar la proposta de pressupostos als grups de l’oposició el segon cap de setmana de febrer.

En canvi, des d’Esquerra, Eduard Coronado ha explicat a aquest diari que el motiu dels vots contraris són les irregularitats que han detectat en convenis entre ajuntaments i Consell per fer efectiva l’ajuda d’1,08 milions d’euros per tirar endavant el projecte comarcal subvencionat amb fons FEDER. L’origen de la qüestió és un informe de la interventora municipal de la Pobla de Lillet, que afirma que el conveni “no s’ajusta a la realitat”. La Pobla es va adherir al projecte comarcal pels FEDER amb l’objectiu de continuar la rehabilitació de l’edifici del Xalet del Catllaràs.

El conveni, diu Coronado, pressuposa que l’Ajuntament rebrà una subvenció de la Diputació que encara no ha estat concedida i que, per tant, “no és segur que acabi arribant”. “Ens sembla una irresponsabilitat“, ha dit. El president del Consell, David Font, va afirmar no tenir constància d’aquest informe de la interventora i es va mostrar molest amb l’oposició per haver tret aquest informe el dia de l’aprovació dels pressupostos.

Coronado ha explicat que els vots en contra no endarrereixen l’execució dels FEDER, sinó que vetllen “perquè es facin les coses bé”. En aquest sentit, els republicans han demanat que els interventors de cada ajuntament facin un informe sobre cada conveni confirmat que s’ajusta a la realitat i, en cas de no fer-ho, canviar el conveni per ajustar-l’hi.

Sigui com sigui, el pressupost es va aprovar i, ara, s’entra en un període d’exposició pública d’un mes on es podran fer al·legacions al respecte. El portaveu d’ERC, però, ja ha anunciat a aquest diari que no tenen previst fer-ne cap, però mantenen en ferm les peticions cap als interventors municipals sobre els convenis FEDER.

Consell Comarcal del Berguedà David Font Eduard Coronado

Comentaris