Berga prepara un homenatge a Josep Maria Badia, l’alcalde que va ser afusellat pels franquistes

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a Berga organitza aquest abril un acte de reconeixement i memòria històrica sobre la figura de l’alcalde de Berga Josep Maria Badia i Sobrevias, sota el títol Josep Maria Badia i Sobrevias, l’alcalde de Berga afusellat per Franco. Es farà el proper dijous, 19 d’abril (coincidint amb la data del seu afusellament), a les 7 de la tarda, a la Sala Casino del Teatre Municipal de Berga.

L’acte se centrarà en la figura de l’alcalde, la memòria històrica i el banc d’ADN. El partit considera que es tracta d’una història que part de la ciutadania desconeix i d’una figura a la qual encara no s’han fet els reconeixements necessaris. Esquerra també ha recalcat que vol evitar que sigui un acte de partit: “L’objectiu és que aquest esdeveniment s’allunyi al màxim d’un acte de partit, i passi a ser un acte d’interès general per a tota la ciutadania berguedana”.

Les xerrades aniran a càrrec de diversos ponents, entre els quals l’historiador Pep Cruanyes i l’impulsor del Banc d’ADN, Roger Heredia, a l’espera de confirmar-ne algun altre conferenciant de l’estructura nacional del partit. La periodista berguedana Sílvia Culell conduirà l’acte.

Durant l’acte es projectarà un documental fet per a l’ocasió, amb el mateix títol que la xerrada. El curt està dirigit pel berguedà Carles Seuba, de la productora Finafilms, i té una durada d’uns 12 minuts.

Josep Maria Badia Sobrevias va ser afusellat pels franquistes el 19 d’abril de 1939 a l’edat de 45 anys. Va ser batlle de Berga en diverses etapes prèvies al règim franquista. Era advocat de professió, estava casat i era pare d’un fill. Els franquistes el van executar pel seu poder i prestigi davant les masses i com a autor moral d’esdeveniments locals contra principis franquistes.

CARTELL 19 D'ABRIL

X