Gironella, Cultura

Civitas aterra a les esglésies romàniques del Berguedà amb la idea d’unir les visites guiades i la cultura

Civitas aterra a les esglésies romàniques del Berguedà amb la idea d’unir les visites guiades i la cultura

Civitas Cultura gestiona des d’aquest abril diversos monuments del patrimoni romànic i industrial del Berguedà, i ho fa amb una idea clara: vol “formar un tot” entre visites guiades i cultura. L’associació ha guanyat el concurs públic de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, després que el contracte amb l’anterior gestor, Dinamització del Patrimoni S.L., finalitzés.

Aquest dimarts, en la presentació del nou projecte de Civitas, el president, Toni Puig, ha agraït i reivindicat la feina feta als anteriors gestors, però ha recalcat que té “idees diferents” pel que fa a les visites guiades. En aquest sentit, algunes de les idees de Puig són acabar portant visites teatralitzades a tots els monuments, ampliar el sistema de visites i sumar-hi tertúlies posteriors. A banda, ja treballen en l’adaptació de les visites per a dispositius mòbils, una iniciativa similar al que l’any passat es va impulsar pel barri vell de Gironella.

Civitas considera aquest primer any “un experiment”. De fet, fins ben bé Sant Joan, es dedicaran a redefinir el sistema de visites guiades, amb l’assessorament d’historiadors de la comarca. El que sí que ja han impulsat és un canvi en els horaris d’obertura dels monuments: la Torre de l’Amo de Viladomiu Nou, el Monestir de Sant Llorenç i Sant Quirze de Pedret estaran oberts cada cap de setmana de 10 del matí a 1 del migdia; Sant Sadurní de Rotgers, el primer diumenge de cada mes; Sant Vicenç d’Obiols, el segon diumenge de cada mes; i Sant Vicenç de Rus, el tercer.

“Sacsejar” la Torre de l’Amo

Toni Puig diu haver-se “enamorat” de la Torre de l’Amo en menys d’una setmana. Creu que cal “obrir-la més a les arts”, amb exposicions a la part baixa i més vida a la part de dalt. Per fer-ho, ha estès la mà a l’Ajuntament de Gironella, a qui diu que presentarà un projecte per redefinir el pla d’activitats que es duran a terme a la Torre.

Biennal del Romànic Contemporani al Berguedà, l’any que ve

Civitas vol dissenyar una programació cultural creixent, “primer periòdica i, poc a poc, més estable i audaç”. Per poder-ho fer, però, es necessiten diners i suports, i Puig es marca la mateixa filosofia que quan va aterrar al monestir de Sant Llorenç: “Insistirem i demanarem subvencions i ajudes per activa i per passiva”.

Però, a banda de demanar suports econòmics, Civitas vol guanyar actius humans i ja treballa en un projecte més a llarg termini: la 1a Biennal del Romànic i Contemporani del Berguedà, una acció cultural d’envergadura que vol revolucionar el patrimoni comarcal amb la col·laboració d’historiadors i experts culturals berguedans, com Dolors Santandreu o Pep Espelt.

Agència de Desenvolupament del Berguedà Civitas Cultura colònies industrials Cultura Patrimoni Toni Puig Torre de l'Amo de Viladomiu Nou

Estic amb tu

Comentaris