El govern a l’exili proposa donar la Creu de Sant Jordi a les Nits Musicals de Guardiola de Berguedà

El govern català a l’exili ha proposat atorgar la Creu de Sant Jordi a divuit persones i divuit entitats, entre les quals hi ha les Nits Musicals de Guardiola de Berguedà. L’alcalde del municipi i president de les Nits Musicals, Josep Lara, ha explicat que es tracta d’un reconeixement que persegueix des del 50è aniversari, l’any 2014. Des d’aleshores, consistori i entitat s’han posat a treballa colze a colze en la redacció de l’informe necessari per presentar candidatura.

Fa uns dies el conseller Lluís Puig va trucar personalment al batlle guardiolenc per comunicar-li la notícia: “Em vaig posar a plorar”, relata Lara. Segons diu, és un reconeixement a la tasca feta durant els 54 anys d’història de l’esdeveniment cultural. “Hem aconseguit rondar pràcticament sempre les 150 persones en els concerts que organitzem. Les Nits Musicals són una cita completament agendada pels berguedans”, assegura el batlle.

Les Creus de Sant Jordi es van crear l’any 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que hagin prestat serveis destacats al país i la seva gent. Qualsevol persona o entitat pot demanar-la però l’última paraula sempre la tindrà la Generalitat. No és per menys, tenint en compte que es tracta del reconeixement més important que pot concedir el Govern de Catalunya a persones o entitats.

Aquest any, però, la situació és excepcional. El govern estatal va anunciar fa setmanes que enguany no es donarien Creus de Sant Jordi com a conseqüència de l’aplicació del 155. Per això, el govern català a l’exili va decidir fer les 18 propostes d’aquest any per tal que, ara que s’ha format el nou govern amb Quim Torra al capdavant, es puguin ratificar i concedir com cada any.