L’Agrupació Teatral Avianesa estrena ‘Glòria’ aquest dissabte a l’Ateneu

La Glòria i el Ricky. La Sílvia i el Carles. Dos matrimonis amics i propietaris d’una editorial. Una ruptura els porta a buscar un nou soci per a l’editorial. Un cambrer amb una doble vida. I un cavaller ric i sense escrúpols. Tots ells barregen la ironia i el sentit de l’humor amb la reflexió i la tragèdia a Glòria, una nova representació de l’Agrupació Teatral Avianesa (ATA). L’estrena és aquest proper dissabte, 19 de maig, a 2/4 de 10 de la nit (21.30h) a la sala gran de l’Ateneu d’Avià.

L’ATA surt de la seva zona de confort, després de molts anys sense fer-ho. Acostumada a estrenar les seves obres per la Festa Major, aquest any opta per oferir al poble una representació de primavera. L’última vegada que l’entitat avianesa va deslligar una estrena de la Festa Major va ser el 2006, amb Pintors pintats, que es va estrenar per Sant Jordi. Des d’aleshores, totes les representacions que ha estrenat l’ATA han vist la llum a finals d’estiu.

A més, Glòria surt dels vodevils habituals per endinsar-se en una trama farcida d’intriga que anirà descobrint els seus secrets al llarg de la representació a base de tocs d’ironia, humor i reflexions.

Els sis actors que apareixeran en escena comparteixen dues característiques: són berguedans i joves –l’actriu més jove té 20 anys i l’actor més gran, 26-. L’avianesa Sara Subirana posa cara a la Glòria -la protagonista-, i el també avianès Gerard Aran és el Cavaller. Laia Torner i Adrià Rebolledo són la Sílvia i el Ricky; i Marc Canturri i Jordi Ragués interpreten els papers del Gabrielle i el Carles, respectivament. L’obra ha estat dirigida per Laura Duran.

Taquilla inversa

L’entrada a l’espectacle és per taquilla inversa. És a dir, que els espectadors pagaran el que considerin oportú, acabada la representació. Amb aquesta iniciativa l’Agrupació Teatral Avianesa enceta un 2018 amb ració doble de teatre, que es completarà amb una nova estrena per Festa Major, a finals d’agost.

Teatre des de fa un segle

Els avianesos fan teatre des de principis del segle passat. Les primeres actuacions al poble d’Avià daten entre l’any 1914 i el 1915. Des de llavors fins a l’inici de la guerra, es té constància d’una trentena de representacions al poble. Més tard, l’any 1940, passada la guerra, una colla de joves entusiastes van recuperar l’activitat teatral a Avià i van fundar l’Elenc Artístic Avianès amb l’estrena de l’obra La Santa Mare.

L’Elenc va mantenir el nom fins al cap de cinc anys, al 45, quan va passar a dir-se Agrupació Teatral del Centre Parroquial, ja que l’entitat utilitzava per a les obres un local que era propietat d’una família estretament vinculada amb la Parròquia. A finals dels 50, es rebatejaria l’associació amb el nom que avui en dia encara manté.

Des d’aleshores, l’ATA no ha deixat mai el poble sense, com a mínim, una obra a l’any, a excepció del cinc primers anys d’aquest segle (2001-2005). Després de l’èxit de L’estranya parella, que va fer més d’una trentena d’actuacions per tot el país, els membres de l’entitat van decidir agafar-se uns anys sabàtics. El 2006 es va reprendre l’activitat per la porta gran: amb dues obres. La primera, Pintors Pintats, estrenada per Sant Jordi; la segona, Diner “molt” negre, presentada per Festa Major. Des d’aleshores, l’entitat no s’ha aturat i enguany ho fa amb un planter d’actors joves que n’auguren un bon futur.

gloria

X