Europa escolta i aplaudeix l’estalvi energètic i les accions sostenibles que impulsa Avià

L’Ajuntament d’Avià ha estat un dels convidats a la Setmana Europea de l’Energia Sostenible (EUSEW), que s’ha celebrat a Brussel·les entre el 5 i el 7 de juny i ha estat organitzada per la Comissió Europea. El regidor avianès de Sostenibilitat, Josep Subirana, hi va explicar el model d’estalvi energètic que des de fa anys segueix Avià i les diferents accions pioneres al país que, segons ha dit a l’Aquí Berguedà, haurien de servir d’exemple a molts països de Catalunya, Espanya i Europa.

Subirana va coincidir amb l’exconsellera d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Meritxell Serret, que viu a Bèlgica, exiliada. De fet, tant el regidor avianès com l’exconsellera portaven un llaç groc al pit i, fins i tot, Subirana va demanar de fer uns instants de silenci abans de començar la seva ponència. “Crec que s’havia de denunciar la repressió civil que viu Catalunya. A alguns ponents els va xocar, però en general es va respectar bastant”, explica.

A banda del regidor d’Avià, representants de dues regions de Lió (França) i el Piemont (Itàlia) eficients energèticament també van explicar el seu model. Davant, hi havia un centenar llarg de funcionaris de la Unió Europea, reporters internacionals i tota mena d’agents del continent involucrats en l’estalvi energètic.

Per a Subirana, és “molt interessant” que Avià sigui convidat en conferències com a aquesta i és “símptoma que s’estan fent les coses bé”. Malgrat tot, el regidor va aprofitar la conferència per posar de relleu que, a vegades, les nacions són “el coll d’ampolla que dificulta el desplegament de les polítiques europees a nivell municipal”.

En aquest sentit, Subirana va posar de relleu que, des d’Europa, s’estan impulsant reformes que vetllen per l’estalvi energètic i la sostenibilitat i “molts municipis estan interessats en desplegar-les però calen més facilitats per part dels països”.

Entre d’altres temes, el regidor d’Avià va parlar l’estalvi municipal que ha aconseguit el municipi gràcies a les accions sostenibles, les subvencions als vilatans que contractin energia verda o les modificacions de les ordenances per facilitar obres sostenibles. A banda, Subirana va recalcar que Avià ja treballa en un canvi del POUM per facilitar el desplegament de la llei del canvi climàtic que s’ha impulsat des d’Europa.

Després de la conferència a l’EUSEW, Subirana va visitar l’eurodiputat Jordi Solé, que es va interessar pel tema i es va comprometre a cooperar en la difusió del model avianès i a fer que més pobles s’emmirallin en les accions sostenibles que s’impulsen des d’Avià.

X