Vallcebre vol rehabilitar la masia de Cal Costa per atraure noves famílies al municipi

Vallcebre vol rehabilitar la masia de Cal Costa per convertir-la en un habitatge que atregui nous veïns i contribueixi a la recuperació demogràfica i la dinamització econòmica del poble. L’Ajuntament ha rebut aquesta setmana l’estudi que va encarregar a la Diputació de Barcelona sobre les actuacions que cal fer en la masia per fer-la habitable i, passades les vacances, començarà a buscar recursos per fer possibles les obres. En total, i segons ha confirmat a l’Aquí Berguedà l’alcalde, Lluís Cadena, rehabilitar Cal Costa val entre 200.000 i 300.000 euros.

El consistori està disposat a tirar el projecte endavant i convertir la masia en un lloc on convisquin joves i famílies vingudes des de fora. “Tenim la idea de destinar una part al jovent del poble i una altra a famílies que vulguin afincar-s’hi”, ha explicat Cadena. Per fer-ho, però, cal netejar i consolidar la casa. El primer que cal fer, diu l’alcalde, és arreglar l’estructura de la casa: la coberta i les parets exteriors estan en un estat relativament bo, però els sostres interiors són la part que està més deteriorada.

Cal Costa forma part del nucli urbà de Vallcebre. És un edifici de construcció antiga tipus masia, amb parets de pedra i teulada a dues aigües, i l’afegit d’un paller. Actualment presenta un estat de conservació molt deficient, així que l’actuació proposada en l’estudi de la Diputació és una gran rehabilitació amb conservació de façanes, que permetrà l’obtenció de 4 habitatges. Les tipologies resultants responen al manteniment del volum existent de l’edifici i en resulten dos habitatges de 90m2 en dúplex i dos de 50m2.

Les opcions que planteja la Diputació

L’estudi de la Diputació planteja a l’Ajuntament diversos camins viables per arreglar la casa. Una alternativa passa per assegurar l’estabilitat de l’edifici a l’espera del moment idoni per executar la rehabilitació. També s’ha plantejat la idea de la buscar recursos per promoure l’edifici o bé l’opció de buscar un operador extern que faci la rehabilitació a canvi de la cessió de dos habitatges. Finalment, també s’ha posat sobre la taula l’opció que les obres siguin executades pel mateix llogater o usuari, en una possible masoveria, per reduir el pressupost total.

Però l’edifici és de titularitat municipal i Cadena opina que la millor opció és arreglar-lo íntegrament amb diners públics. Ara bé, Vallcebre té molt poc marge de maniobra amb recursos propis, i el batlle n’és conscient: “Ho hem de fer pràcticament tot a base de subvencions. Per tant, anirem actuant en funció del que ens vagin concedint”.

X