El Govern distingeix les Nits Musicals de Guardiola de Berguedà amb la Creu de Sant Jordi

El Govern de la Generalitat ha anunciat de manera oficial aquest dimarts al matí les persones i entitats que enguany reben les Creus de Sant Jordi. La proposta que el fins fa poques setmanes conseller de Cultura, Lluís Puig, va fer des de l’exili ja contemplava una entitat berguedana entre les distincions i l’anunci definitiu ho ha confirmat: les Nits Musicals de Guardiola de Berguedà entren en el selecte grup de reconeguts amb la Creu de Sant Jordi. També s’ha atorgat la distinció a la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC) i la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), entre d’altres.

En total, han estat reconegudes 31 personalitats i 24 entitats d’arreu del país pels serveis prestats a Catalunya “en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural. De fet, la Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat. La distinció es va crear l’any 81 i, des d’aleshores, qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s’atorgui aquest guardó a alguna persona, ja sigui física o jurídica.

Aquest any, però, la situació és excepcional. El govern estatal va anunciar a principis d’any que enguany no es donarien Creus de Sant Jordi com a conseqüència de l’aplicació del 155. Per això, el govern català a l’exili va decidir fer les propostes d’aquest any per tal que, ara que s’ha format el nou govern amb Quim Torra al capdavant, es puguin ratificar i concedir com cada any.

L’alcalde de Guardiola de Berguedà i president de les Nits Musicals, Josep Lara, ja va explicar fa unes setmanes a l’Aquí Berguedà que es tracta d’un reconeixement que persegueix des del 50è aniversari, l’any 2014. Des d’aleshores, consistori i entitat s’han posat a treballar colze a colze en la redacció de l’informe necessari per presentar candidatura.

Fa unes setmanes, abans de l’anunci oficial de les propostes des de l’exili, Lluís Puig va trucar personalment al batlle guardiolenc per comunicar-li la notícia: “Em vaig posar a plorar”, relata Lara. Segons diu, és un reconeixement a la tasca feta durant els 54 anys d’història de l’esdeveniment cultural. “Hem aconseguit rondar pràcticament sempre les 150 persones en els concerts que organitzem. Les Nits Musicals són una cita completament ‘agendada’ pels berguedans”, assegura el batlle.

Les 31 personalitats i 24 entitats distingides amb la Creu de Sant Jordi, AQUÍ.

X