Gironella, Cultura

Gironella fa una crida per mantenir el Pubillatge

Gironella fa una crida per mantenir el Pubillatge
Actes de l'11 de Setembre a Gironella. @AJGIRONELLA

L’Ajuntament de Gironella veu amb preocupació la pèrdua de força del Pubillatge entre els joves de la població. Els darrers anys, els aspirants a ser escollits Hereu i Pubilla han anat a la baixa, una situació que també s’ha pogut viure de forma generalitzada arreu de Catalunya. Aquest 2018, presenten una novetat per tal d’incentivar la participació de cara a les properes generacions: la incorporació de la Pubilleta i l’Hereuet.

Tal com ha explicat a Aquí Berguedà el regidor de Cultura, Lluís Vall, “avui dia costa que els joves es presentin al certamen” però segueixen apostant per una tradició que, segons ell “converteix als escollits en ambaixadors de la terra”. Per intentar revertir aquesta situació, enguany adoptaran la figura de l’Hereuet i la Pubilleta, present ja a altres poblacions catalanes com Vilablareix (Gironès), Tordera (Maresme) o Llançà (Alt Empordà).

“Pensem que aquesta iniciativa pot generar sentiment entre els més petits” i aconseguir, d’aquesta manera “arrelar la tradició”, afegeix. A la vegada, recorda que si bé els escollits mantenen al llarg de l’any un compromís amb la Vila, es tracta d’una “gran oportunitat per poder viure les celebracions del poble en primera persona”.

Ahir es va dur a terme la primera reunió informativa on es va palpar un especial interès en aquestes noves figures, per les quals ja hi hauria nou candidates a Pubilleta i tres més a Hereuet. Els candidats han de tenir entre 7 i 11 anys i estar empadronats a Gironella. Les dades són més negatives a l’hora de trobar el relleu d’Alba Busoms i David Molina, ja que de moment només s’hi haurien inscrit dues candidates a Pubilla i cap per la figura d’Hereu, tot i que les inscripcions segueixen obertes.

Estic amb tu

L’any passat, l’Ajuntament va introduir un canvi en el procés de selecció, obrint les candidatures a tots els joves empadronats a la població i que a l’any de ser escollits tinguessin entre 16 i 19 anys. D’aquesta manera, en feien més accessible la participació, ja que fins aleshores eren les entitats de la vila les quines presentaven els candidats, excloent als joves que no formessin part de cap.

Actualment, el Pubillatge només és present a cinc municipis de la comarca: Avià, la Valldan, Puig-reig, la Pobla de Lillet i Gironella. L’acte per escollir els nous Hereus i Pubilles serà el divendres 17 d’agost, en el marc de la Festa Major.

Ajuntament de Gironella Lluís Vall pubillatge Tradicions

Comentaris