El consorci de la Ruta Minera denuncia al ministeri d’Indústria per un deute de 900.000 euros

El consorci de la Ruta Minera, integrat pels ajuntaments de Cercs, Fígols, Guardiola, Saldes i Vallcebre, ha presentat un recurs contenciós administratiu a l’Audiència de Madrid per reclamar una quantitat de 900.000 euros al ministeri d’Indústria. Aquesta quantitat respon a dues actuacions realitzades a Cercs i Saldes que, segons s’havia acordat, serien subvencionades pels Fons Miner, destinats al desenvolupament de les zones mineres.

Així ho ha confirmat a Aquí Berguedà l’advocat de l’ens, Sergi Roca, que relata que han hagut d’arribar a la via judicial després que, malgrat les múltiples peticions de conversa mai hagin rebut una solució i la intenció del govern central fos la de no fer-se càrrec del pagament. El consorci també va fer un darrer intent mitjançant un requeriment, que tampoc va tenir èxit i va resultar finalment, en la demanda.

L’import que reclamen, 900.000 euros, corresponen a dues actuacions concretes. La de més import pertany a les intervencions a la Casanova de les Garrigues de Cercs, valorada en 700.000 euros, mentre que la segona, de 200.000 es va efectuar a la Palomera de Saldes. Roca apunta que, en ambdós casos es va seguir el procediment estipulat: presentació de projectes, firma dels convenis corresponents, planificació i execució de les obres segons els paràmetres establerts. Però, en cert moment i per “decisió política” es va decidir aturar aquests recursos, deixant entre l’espasa i la paret a diversos consistoris a escala estatal que ja havien començat o, com en el cas berguedà, finalitzat unes actuacions per les quals havien de respondre econòmicament davant les empreses.

Un “greuge important” per a consistoris molt petits

En el cas del consorci de la Ruta Minera, recalca l’advocat, es va arribar a acostar posicions amb l’Institut de la Mineria, responsable de tramitar els ajuts. Però, novament per “decisió arbitraria” es va decidir tirar enrere el nou acord un cop la documentació ja estava llesta. En aquest punt, els ajuntaments “es van haver d’espavilar” a buscar suport per fer front a la situació i el van rebre en forma de crèdit per part de la Diputació de Barcelona, per evitar una eventual demanda per part de les constructores.

Aquest impagament, però, no és únic al Berguedà, doncs també l’han viscut a altres consistoris arreu d’Espanya que, com en el cas actual, han acabat traslladant la petició a la via judicial. En aquests moments, segons Roca, el procediment de Cercs està ja pendent de sentència, i espera que aquesta pugui arribar la tardor vinent. Per la seva banda, la demanda de Saldes es troba en un punt més endarrerit.

X