El Berguedà elabora un pla comú per aconseguir una subvenció que potenciï els serveis de la Via Blava del Llobregat

El Consell Comarcal i els ajuntaments de Castellar de n’Hug, Fígols, Gironella, Guardiola de Berguedà, Montmajor, La Nou, La Pobla de Lillet, Puig-reig i Vallcebre han presentat un Pla de Foment de Turisme per adequar diversos recursos i equipaments turístics al voltant de la Via Blava del Llobregat. La petició de subvenció s’ha fet arribar a la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya amb un pressupost de 787.878,41 euros.

La proposta berguedana s’emmarca en el projecte “Les Vies Blaves”, que al llarg del darrer any ha impulsat la Diputació de Barcelona. Aquesta iniciativa preveu habilitar 243 quilòmetres d’itineraris que es podran fer a peu, a cavall o en bicicleta les lleres dels rius Llobregat, Anoia i Cardener. En el cas de la Via Blava del Llobregat recorrerà 140,5 quilòmetres des de les fonts del riu a Castellar de N’Hug, fins a Martorell, i suposarà una inversió de 22 milions d’euros.

L’any passat, el Berguedà ja va ser beneficiari d’un Pla de Foment de Turisme en l’àmbit esportiu i turístic per completar la rehabilitació del Xalet del Catllaràs i les infraestructures vinculades a l’estació de trail.

13 accions al voltant de la Via Blava del Llobregat

El projecte que han redactat els consistoris i el Consell contempla actuacions als mateixos municipis on l’itinerari de la Via Blava del Llobregat hi transcorrerà físicament així com en àrees d’influència, donat que l’impuls que pot suposar per a l’oferta i els recursos turístics. Aquests s’han agrupat en tres categories diferents.

D’una banda, es preveu la creació de zones d’estacionament, que consisteix en l’adequació zona d’estacionament d’autocaravanes a l’antic camp de futbol de Castellar de n’Hug i l’arranjament del Parc de l’Escorxador del riu Llobregat a La Pobla de Lillet. També contempla crear dues zones de serveis per a l’estacionament d’autocaravanes i vehicles a Gironella i Puig-reig.

En segon lloc, es treballarà en la creació i millora d’elements patrimonials, que inclouen l’adequació de la Mina de Petroli de Riutort a Guardiola de Berguedà i de la segona planta del Museu d’Art del Bolet a Montmajor. A més a més, també s’han plantejat millores en el Centre d’interpretació de dinosaures de Fumanya a Fígols, intervencions patrimonials a Coll de Pradell a Vallcebre i la senyalització d’elements patrimonial de Puig-reig, concretament la Torre de Merola, l’església romànica de Sant Martí i el Castell.

L’últim punt té a veure amb la creació d’itineraris temàtics, com és el cas d’“Un tomb per La Nou”, a La Nou de Berguedà, i tres més a Gironella: la ruta Històrica i del Modernisme, la ruta de les Fonts i la ruta de l’Aigua del Llobregat.

Algunes de les obres projectades ja estan planificades pels municipis i, en el cas que el projecte rebi la subvenció per part de la Generalitat de Catalunya, permetrà efectuar-hi millores al que ja s’havia projectat inicialment així com garantir-ne el finançament. El projecte presentat pel Consell Comarcal compta amb el suport d’entitats com la mateixa Diputació de Barcelona o la Cambra de Comerç al Berguedà, entre altres.