La CUP de Berga incrementa el pressupost fins als 20,5 milions i preveu invertir en l’enllumenat, el nou institut i la Rasa dels Molins

La CUP de Berga presenta uns pressupostos que han de suposar “un canvi de tendència” i han de permetre “fugir de la situació on ens trobàvem per anar cap a una etapa que convida a l’esperança“. Així ho ha definit el regidor de Promoció Econòmica i Hisenda, Francesc Ribera ‘Titot’, en la roda de premsa prèvia al ple extraordinari d’aquest dijous al vespre (20h, es podràs seguir minut a minut a través de l’AquíBerguedà.cat).

D’entrada, Ribera ha demanat disculpes per presentar el pressupost en ple mes d’abril. Segons ha dit, la tardança es deu al fet que el pressupost necessitava els comptes de l’hospital i aquests últims han hagut de passar per patronat i han alentit el procés. Finalment, però, seran gairebé 20,5 milions d’euros de pressupost total i un increment d’uns 2 milions i mig respecte els diners que es van destinar l’any anterior.

“Si ens en sortim aquest any i no comprometem els anys que vindran, serem forts“, ha assegurat Ribera. En aquesta línia, la CUP planeja un pressupost que permeti al consistori ser autosuficient, sense agafar diners que provenen de factures d’anys anteriors -que es destinen a pagar deutes amb proveïdors– ni a arrossegar factures d’aquest any de cara als propers exercicis. “És el repte més difícil d’aquest any però, si som autosuficients, el canvi de tendència serà culminant“, ha dit el regidor d’Hisenda.

El nou institut, l’enllumenat i la Rasa dels Molins, les grans inversions

La CUP preveu destinar uns 5,15 milions d’euros a inversions aquest any. La xifra, però, podria acabar variant en funció de les esmenes que es decideixin incloure en la proposta definitiva. Ribera, a més, ha explicat que les inversions “estan pràcticament sotmeses a les subvencions que hem rebut o confiem poder rebre”.

Partint d’aquesta base, el regidor d’Hisenda ha destacat tres grans inversions: la que permetrà canviar l’enllumenat de tota la ciutat, la que servirà perquè la Generalitat pugui construir el nou institut al Pla de l’Alemany i la que acabarà amb el clavegueram a celobert de la Rasa dels Molins.

Pel que fa a la primera gran inversió, sobre l’enllumenat, el consistori hi destinarà 1,6 milions d’euros aproximadament, gràcies a un crèdit de l’IDAE. Es tracta d’una inversió prevista per l’any passat però que finalment s’executarà aquest any. Es canviaran les llums actuals per altres de més eficients que suposaran una despesa important.

En la segona inversió, encarada cap a la construcció del nou Serra de Noet, l’Ajuntament hi destinarà uns 200.000 euros. El consistori ha de portar electricitat als terrenys on la Generalitat alçarà el nou centre i ha d’urbanitzar la zona. Per això, la CUP ho preveu en el pressupost, de la mateixa manera que la Generalitat ha previst en el seu la construcció de l’edifici.

I finalment, Berga invertirà en la zona sud de la Rasa dels Molins per acabar amb el clavegueram a celobert que hi ha des de fa anys. També hi destinarà uns 200.000 euros.

Un ‘sí’ assegurat

El cas és que, si no hi ha sorpreses, no hi haurà problema perquè la proposta del govern s’aprovi, ja que Esquerra ja va anunciar aquest dimarts que havia arribat a un acord amb la CUP pel sí al pressupost a canvi d’incloure-hi les seves esmenes. “Ens semblen uns canvis realistes i raonables i, per això, els inclourem a les nostres previsions”, ha dit Ribera.

En canvi, la CUP no opina el mateix de la proposta del PDeCAT, que, segons ha dit el regidor d’Hisenda, “no sembla que estigui pensada per ser aprovada, sinó per fer una declaració d’intencions“. D’aquesta manera, Ribera ha deixat entreveure que la CUP votarà en contra d’incloure les esmenes demòcrates als pressupostos definitius. “Hi ha coses que hi estem d’acord, però en el conjunt de la proposta, no”, ha conclòs el regidor.

X